Artikkelit

Erikoiskirjastojen yhteistyönäkymistä selvitys

24.09.2024

Erikoiskirjastojen yhteistyönäkymistä selvitys

Sivistyshallintouudistuksen sivussa on selvitetty kulttuuriperintötoimijoiden kirjastojen yhteistyömahdollisuuksia. Selvityksen ajatuksia ei haudata, vaikka ehdotukset eivät juuri nyt etenekään. Selvitys esiteltiin ohjausryhmälle syksyn ensimmäisessä kokouksessa.

Selvityksessä tarkastellaan, miten kulttuuriperintötoimijoiden kirjastojen yhteistyötä voitaisiin jatkossa tiivistää. Selvitys ei ole virallisesti osa Sivistyshallinto 2030 -hanketta, mutta tarve sille on noussut esille hankkeen yhteydessä. 

Selvitystyön tavoitteena on ollut löytää ratkaisuja, jotka turvaavat erikoiskirjastojen palvelut ja asiantuntemuksen myös tulevaisuudessa. 

Museoviraston, Kansallisarkiston, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Kotimaisten kielten keskuksen lisäksi selvitystyöhön osallistui Kansallisgalleria. Niiden kirjastot ovat osa kansallista tutkimusinfrastruktuuria ja palvelevat sekä oman organisaation että ulkoisten asiakkaiden tarpeita. Kirjastoista Museovirastolla ja Kavilla on ulkoinen lainauspalvelu, muut toimivat käsikirjastoina. Kokoelmien laajuus vaihtelee 38 000 nimekkeestä yli 100 000 nimekkeeseen. 

Selvityksessä hahmotellaan kehittämiselle kolme vaihtoehtoa vahvuuksineen ja haasteineen: keskuskirjastomalli, hybridimalli tai jatkaminen nykyisellä mallilla. 

Tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka turvaavat erikoiskirjastojen palvelut ja asiantuntemuksen myös tulevaisuudessa. Säästötarpeiden lisäksi taustalla on tarve tehostaa kirjastojen toimintaa, parantaa palvelujen laatua ja löytää synergiaetuja organisaatioiden välillä.

Ohjausryhmän mukaan valmiutta ehdotusten toimenpanoon ei juuri nyt ole. Uudistuksessa riittää työtä jo muutoinkin joten tässä yhteydessä siihen ryhtymiseksi ole tekijöitä tai rahaa. 

Selvityksen ajatuksiin voidaan palata esimerkiksi sivistyshallintouudistusta koskevan hallituksen esityksen teksteissä, joissa yhteistyönäkymiä ja -mahdollisuuksia voidaan hahmotella myös pidemmälle tulevaisuuteen. Ohjausryhmän keskusteluissa korostettiin myös, että jatkossakin Varastokirjaston osaaminen on kaikkien kirjastojen käytettävissä.

Museoviraston koordinoima selvitys perustuu kirjastoilta kerättyyn tausta-aineistoon muun muassa kokoelmista, henkilöstöstä, tiloista ja järjestelmistä. Kirjastojen henkilöstölle järjestettiin työpajat toiminnan esittelemiseksi ja skenaariotyöskentelyyn.