Artikkelit

Kolme toivetta nimelle: selkeys, ymmärrettävyys ja asiallisuus

19.06.2024

Kolme toivetta nimelle: selkeys, ymmärrettävyys ja asiallisuus

Osana virastojen nimipohdintaa järjestettiin toukokuussa neljä työpajaa, joissa eri ehdotuksia käytiin keskustellen läpi. Yhteenveto työpajoista esiteltiin tuoreeltaan ohjausryhmälle. Päätöksiä nimistä ei vielä tehty. 

Sivistyshallintouudistuksessa halutaan virastojen nimiä mietittäessä hyödyntää sekä virastojen että nimistönhuollon asiantuntemusta.

– Kaikkein arvokkainta oli, että saimme saman pöydän ääreen sekä Kotuksen nimistönhuoltajat että virastojen toiminnan tuntevia asiantuntijoita. Näin nimiä – mihin sitten päädytäänkään – tulee pohdittua monipuolisesti, sanoo ministeriön viestinnästä työpajoihin osallistunut Jaana Luostarinen

Nimistönhuollon ydintä on huolehtia siitä, että julkiset nimet täyttävät hallintolain vaatimukset asiallisesta, selkeästä ja ymmärrettävästä viranomaiskielestä. Nimi ja sen mahdollinen lyhenne tarvitaan suomeksi ja ruotsiksi.

Hyvä nimi kertoo kohteestaan, mutta siitä päättäminen ei aina ole yksinkertaista 

Haasteena on, että nimet ovat helposti liian laveita tai suppeita. Yksinkertaisista nimistä voi olla hankala hahmottaa, mitä asioita organisaatiossa hoidetaan. Ihan kaikkea tekemistä ei kannata ujuttaa nimeen sen käytettävyyden takia. Pitkistä nimistä puhutaan helposti lyhenteillä, jolloin yleinen ymmärrettävyys kärsii. 

Keskustelu työpajoissa oli innostunutta, mutta nimen miettiminen koettiin myös hieman hankalaksi tilanteessa, jossa viraston tehtävät tai tuleva organisaatiorakenne eivät ole täysin selvillä. Myös nimimuutoksen vaatima työmäärä ja kustannukset on huomioitava. 

Keskustelussa esille nousivat mm. virastojen erilaiset lähtökohdat sekä brändien näkyvyys ja palveluiden löydettävyys jatkossa. Tälle tarkkuudelle työpajapohdinnoissa ei kuitenkaan ehditty tai edetty.

Kolme lähestymistapaa nimiin työpajakeskustelujen pohjalta

Osassa työpajoista yhteinen nimiehdokas löytyi helposti, osassa yhteisen linjan hakeminen oli hitusen haasteellisempaa. Nimiä oli myös jo etukäteen mietitty yhdessä. Eri vaihtoehtoja käytiin keskustellen läpi ja mietittiin niiden etuja ja haittoja.

Työpajojen yhteenveto esiteltiin ohjausryhmälle toukokuun lopulla. Ohjausryhmälle esitellyssä koosteessa keskusteluissa esillä olleet nimiehdotukset ryhmiteltiin kolmeen lähestymistapaan. Sopivat nimet voivat löytyä niistä tai niitä yhdistelemällä.

Ensimmäisessä lähestymistavassa säilytettäisiin olemassa olevat helppokäyttöiset nimet. Taiken ja Kavin muodostama uusi virasto saisi uuden nimen. Toisessa kaikille tuleville virastoille muodostettaisiin kokonaan uudet, toimintaa kuvaavat nimet. Kolmannen lähestysmistavan nimiehdokkaissa on mukana virastojen toivomia nimiä. Osa nimistä on vanhoja tuttuja, osa uusia. 

Suomen Akatemian nimi säilyy uudistuksessa entisellään.

Ohjausryhmässä todettiin, että yhteisymmärrystä virastojen nimiksi on monilta osin löytymässä, mutta nimiehdotukset jätettiin vielä muhimaan ja niihin palataan valmistelussa.