Artikkelit

12.06.2025
Sivistyshallintolaki etenee aikataulussa
Sivistyshallintouudistuksen eduskuntakäsittely on loppusuoralla. Sivistysvaliokunnan mietintö on valmistunut, ja oletettavaa on, että eduskunta ehtii käsitellä hallituksen esityksen vielä ennen kesätaukoaan.
Sivistyshallintoa koskevien lakien eduskuntavalmistelusta vastannut sivistysvaliokunta pitää uudistusta tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Valiokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä muuttamattomina.
Valiokunnan mukaan uudistuksella selkeytetään sivistyshallinnon virastorakennetta nykyiset tehtävät pääosin säilyttämällä.
Yhteisten toimintamallien ja virastojen yhteisten palvelujen kehittäminen voi parantaa toiminnan laatua ja vaikuttavuutta, lisätä läpinäkyvyyttä sekä helpottaa sivistyshallinnon toiminnan ja tuloksellisuuden arviointia ja kehittämistä kokonaisuutena.
Vaikka uudistuksella ei ole saavutettavissa merkittäviä menosäästöjä kuluvalla vaalikaudella, toimenpiteet tukevat perustoimintamenojen ja siirtomenojen vähentymisen edellyttämää uudistamista.
Sivistysvaliokunnan mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta. Lausumaehdotuksessa esitetään, että uudistuksen arviointia aikaistettaisiin.
Lausuntopalauteen huomioiminen sai kiitosta
Valiokuntakäsittelyn aikana sivistysvaliokunta on kuullut muun muassa ministeriön, virastojen ja sidosryhmien edustajia ja kirjallisen lausunnon antajia.
Asiantuntijalausunnoissa on kannatettu yleisesti uudistuksen tavoitteita ja esitetty pääasiassa myönteisiä näkemyksiä uudesta virastorakenteesta. Joissakin lausunnoissa on kuitenkin tuotu esiin huolia uudistuksen toteutustavan tarkoituksenmukaisuudesta.
Lausuntovaiheessa lakiluonnoksesta saatu palaute huomioitiin lopullisessa hallituksen esityksessä, mistä saatiin myönteistä palautetta.
Uudistuksen toimeenpanoon on kiinnitettävä erityistä huomiota
Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistuksen toimeenpanoa tuetaan riittävällä viestinnällä, hyvin toteutetulla johtamisella ja hyvällä henkilöstöpolitiikalla.
Virastoja koskevissa laeissa valiokunta pitää tärkeänä, että taiteen ja kulttuurin alueellisesta saatavuudesta ja saavutettavuudesta huolehditaan jatkossakin. Alueelliset näkökohdat tullaan ottamaan huomioon myös avustusten ja apurahojen myöntämisessä.
Valiokunta painottaa, että Suomenlinnan maailmanperintökohteen hoitoon olisi käytettävissä riittävät voimavarat, jotta kohteen yleismaailmallista erityisarvoa voidaan säilyttää ja vahvistaa.
Opetushallitusta koskevassa lakiesityksessä valiokunta pitää myönteisenä, että erillisyksiköiden itsenäinen ja riippumaton asema on turvattu. Kotimaisten kielten keskuksen toimialan riittävän asiantuntemuksen turvaaminen Opetushallituksen johtokunnassa on tärkeää.
Valiokunta korostaa osallisuuden ja sidosryhmätyön merkitystä erityisesti vammaisten osalta. Osallistamisen ja sidosryhmäyhteistyön tarkempi organisointitapa ja muodot ratkaistaan lain toimeenpanon edetessä.
Eduskunnasta esitys palaa vielä valtioneuvostoon
Valiokunnan mietinnön pohjalta lakiehdotukset käsitellään eduskunnassa kahdessa käsittelyssä. Ensimmäisessä käsittelyssä päätetään lakiehdotusten sisällöstä. Toisessa käsittelyssä päätetään lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
Eduskunta voi myös hyväksyä lausumia eli kannanottoja, joilla hallitukselta edellytetään toimenpiteitä asiassa.
Kun eduskunta on hyväksynyt lain, siitä laaditaan eduskunnan vastaus. Eduskunnan vastaus käsitellään vielä valtioneuvostossa, jonka jälkeen tasavallan presidentti vahvistaa lain.