Artikkelit

Tullaan tutuiksi: Saavutettavuuskirjasto Celia edistää yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa

24.09.2024

Tullaan tutuiksi: Saavutettavuuskirjasto Celia edistää yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa

Saavutettavuuskirjasto Celia on kunnioitettavaan 134 vuoden ikään ehtinyt virasto, joka tuottaa ja välittää asiakkailleen kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina. Kaunokirjallisuuden lisäksi Celia tuottaa ja välittää saavutettavia oppimateriaaleja kaikille kouluasteille. Celia tarjoaa myös neuvontaa saavutettavaan julkaisemiseen sekä toimii näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten henkilöiden kirjastopalvelujen asiantuntijana.

Celian tarina alkoi aprillipäivänä vuonna 1890, kun vasta 23-vuotias senaattorintytär Cely (Cecilia) Mechelin perusti ystävättäriensä kanssa Kirjoja Sokeille -yhdistyksen. Sen tärkein tehtävä oli Braillen pistekirjoitusjärjestelmään perustuvien kirjojen jäljentäminen käsin kirjain kirjaimelta. Pistekirjat jäljennettiin aluksi siannahka- tai sinkkitaulun ja pienen naskalin avulla.

Cely Mechelin johti kirjastoa sen perustamisesta vuoteen 1932 saakka. Vuonna 2001 kirjasto otti käyttöön nimen Celia kunnianosoituksena perustajalleen.
Valtion omistukseen Celia siirtyi vuonna 1978. Tällöin palvelujen piiriin otettiin myös muut lukemisesteiset henkilöt kuin näkövammaiset.

Nykyään Celiassa työskentelee 48 asiantuntijaa, joista noin puolet pyörittää ydinprosesseja eli kirjasto- ja sisältöpalveluita. Toinen puoli puurtaa ohjaus- ja tukiprosessien parissa, heistä suurin osa kehittämisen ja tietohallinnon tehtävissä. Lisäksi löytyy hallinnon ja viestinnän ihmisiä sekä joukko saavutettavuusasiantuntijoita, jotka ensisijaisesti vastaavat lakisääteisestä saavutettavan julkaisemisen edistämistehtävästä ja toimivat läheisessä yhteistyössä mm. kustannuskentän kanssa. Celian toimisto sijaitsee Helsingin Itäkeskuksen vieressä, Iiris-keskuksessa.

Yli miljoona lainaa vuodessa

Celian toiminta perustuu tekijänoikeuslain 17 pykälään. Sen mukaan julkaistuista kirjoista saa valmistaa saavutettavia kappaleita henkilöille, jotka vamman tai sairauden vuoksi eivät voi käyttää painettua kirjaa.

Tällä hetkellä Celialla on n. 70 000 asiakasta, joista lähes 66 000 on henkilöasiakkaita. Tilastojen mukaan yleisin syy Celian asiakkuuteen on jokin oppimisvaikeus. Kattavaa listaa perusteista Celian asiakkuuteen on mahdotonta tehdä. Syitä ovat mm. lukivaikeus (lukihäiriö), oppimisvaikeus, näkövamma, heikentynyt näkö (esim. ikäihmisillä), kehitysvammaisuus, cp-vamma, reuma, ms-tauti, lihastaudit, afasia, kehityksellinen kielihäiriö, keskittymishäiriöt, hahmotushäiriöt, muistihäiriöt ja mielenterveydelliset syyt.

Erilaisia yhteisöjä Celian asiakkaina on n. 4000: yleisiä kirjastoja, kouluja, päiväkoteja, hoiva-alan yhteisöjä ja vankiloita. Koko Celian toiminta perustuu kumppaniverkostoon: Celia ei itse rekisteröi asiakkaita palvelun käyttäjiksi, vaan se tehdään yleisissä kirjastoissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja korkeakoulukirjastoissa. Palvelukumppanien verkosto on laaja, Celian asiakkaaksi pääsee lähes jokaisessa Suomen kunnassa.

Celian kokoelmaan kuuluu 55 000 kirjaa kattavasti eri aloilta ja eri-ikäisille lukijoille – tietokirjoja, oppikirjoja, runoja, satuja, dekkareita, elämäkertoja, historiaa, viihdekirjallisuutta ja paljon muuta. Määrä kasvaa jatkuvasti, vuosittain lähes 1500 kirjalla.

Ja kyllä niitä lainataankin! Vuonna 2023 lainoja tehtiin Celiasta 1 334 420 kpl. Näistä 96 % oli äänikirjoja, loput piste- tai koskettelukirjoja, ääntä, kuvaa ja tekstiä yhdistäviä DaisyTrio-kirjoja tai muita formaatteja.

Ajankohtaisia asioita: äänikirjat siirtyvät kokonaan verkkoon ja koskettelukirjat täyttävät 40 vuotta

Äänikirjat ovat muuttuneet vuosien varrella. Avokelanauhat vaihtuivat ensin C-kaseteiksi ja myöhemmin CD-levyiksi. Verkkokuunteluakin Celiassa alettiin kokeilla jo vuonna 2009. Vuonna 2015 otettiin käyttöön oma Pratsam Reader -sovellus. Nykyään jo yli 90 % Celian asiakkaista kuuntelee äänikirjansa verkkopalvelussa. Vuoden 2025 syksyllä CD-lainauksesta luovutaan ja kaikki Celian äänikirjat siirtyvät verkkoon.

Tänä vuonna juhlistamme Celiassa koskettelukirjojen 40-vuotista taivalta. Vuonna 1984 Celian valikoimiin saapuivat värikkäät koskettelukirjat erityisesti näkö- ja monivammaisten, autististen ja kehitysvammaisten lasten käyttöön. Ne ovat käsityönä tehtyjä uniikkeja tunnusteltavia kuvakirjoja, joissa on erilaisista materiaaleista valmistettuja kolmiulotteisia kuvia. Juhlavuosi huipentuu tapahtumaan Iiris-keskuksessa Helsingissä 3.10.2024 – vielä ehtii ilmoittautua mukaan!

Hynttyyt yhteen Kansallisarkiston ja Varastokirjaston kanssa

Viimeisin luku Celian tarinassa alkoi vuoden 2023 alussa, kun viraston toimintaa ohjaava laki uudistui. Samalla kirjaston nimi vaihtui Saavutettavuuskirjasto Celiaksi. Uudessa laissa Celian päätehtävänä säilyi kirjastopalvelujen tarjoaminen lukemisesteisille ihmisille. Uutta laissa oli kirjaus yhteistyöstä kirjastojen, koulujen ja oppilaitosten kanssa. Lakiin kirjattiin myös tarkennettu asiantuntijatehtävä saavutettavan julkaisemisen edistämiseksi.

Seuraava askel Celian pitkässä historiassa otetaan vuoden 2026 alussa, kun Celia yhdistyy Sivistyshallinto 2030 -uudistuksessa Kansallisarkiston ja Varastokirjaston kanssa arkisto- ja kirjastotehtävästä huolehtivaksi viranomaiseksi. 

Tiesitkö tämän?

  • 89 % Celian asiakkaista kokee Celian palvelujen parantavan heidän elämänlaatuaan
  • Äänikirjoja on lainattu Celiasta jo kauan ennen nykyistä trendiä: ensimmäiset äänikirjat lainattiin Celiasta avokelanauhoina vuonna 1955 eli 69 vuotta sitten!
  • Celian kokoelman kaikkien aikojen lainatuin äänikirja on J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi
  • Kokoelmassa ei ole vain suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia, vaan kirjoja löytyy 27 eri kielellä.