Artikkelit
17.12.2024
Tullaan tutuiksi: Suomen Akatemian rahoituksella rakennetaan parempaa tulevaisuutta
Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimuksen keskeinen rahoittaja ja asiantuntijaorganisaatio. Meillä on Suomessa ainutlaatuinen asema laatuun perustuvan kilpailullisen rahoituksen myöntäjänä. Akatemian yhteydessä toimii myös strategisen tutkimuksen neuvosto, jonka rahoittaman tutkimuksen avulla etsitään konkreettisia ratkaisuja suuriin ja monitieteistä otetta vaativiin haasteisiin.
Rahoituksemme avulla suomalaiset tutkijat ja tutkimusryhmät voivat kohdistaa resursseja uutta luovaan tutkimukseen, joka vastaa niin akuutteihin kuin pitkäjänteisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Tuemme tutkimusta, joka voi edistää yhteiskunnallista hyvinvointia ja muuttaa maailmaa. Tutkimuksella voidaan esimerkiksi löytää lääketieteellisiä ratkaisuja, hillitä ilmastonmuutosta tai saavuttaa teknologisia innovaatioita, jotka tukevat kestävää kehitystä.
Arvomme, jotka ohjaavat kaikkea työtämme, ovat avoimuus, läpinäkyvyys ja luotettavuus sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Vastuullisuus on olennainen osa toimintaamme ja rahoittamaamme tutkimusta.
Mitä Akatemia tekee?
Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta noin 543 miljoonalla eurolla, mikä mahdollistaa jopa 3 000 henkilötyövuoden tutkimustyön Suomen yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.
- Rahoitamme tutkimusta ja tutkijakoulutusta – Tuemme korkealaatuista tutkimusta ja laadukkaita tutkimusympäristöjä avoimien hakujen ja kilpailun kautta.
- Edistämme tieteen hyödyntämistä – Laadimme analyyseja ja tuotamme tietoa päätöksenteon tueksi, jotta tutkittu tieto saadaan yhteiskunnan käyttöön.
- Rakennamme yhteyksiä – Teemme yhteistyötä kansallisesti ja kansainvälisesti, mikä parantaa sekä suomalaisten tutkijoiden kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia että suomalaisen tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.
Keitä me olemme?
Akatemiassa työskentelee monipuolisesti ammattilaisia niin tieteen kuin lain ja hallinnon, talouden, viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden sekä tietohallinnon parissa. Meitä akatemialaisia on tällä hetkellä 130. Koulutustasomme on korkea: vuonna 2023 meistä 81 prosentilla oli ylempi korkeakoulututkinto ja 47 prosentilla tutkijan koulutus. Olemme vahvasti sitoutuneita tieteen ja tutkimuksen edistämiseen; perinteisesti meillä onkin viihdytty pitkään. Akatemiassa on tiivis ja kannustava työyhteisö, joka on valmis tukemaan ja auttamaan toisiaan.
Tällä hetkellä toimitilamme sijaitsevat Hakaniemenranta 6:ssa, mutta edessä siintää muutto. Tosin ei kovin kauas, sillä siirrymme näillä näkymin kesällä 2026 Sörnäisten rantatie 13:een.
Uudistimme ja uudistumme
Olemme vastikään toteuttaneet organisaatiouudistuksen, jonka tavoitteena on parantaa toimintamme tehokkuutta sekä sopeutumiskykyämme. Uudistus ajanmukaistaa, yksinkertaistaa ja selkiyttää virastomme rakennetta ja johtamisjärjestelmää. Tämä mahdollistaa rahoituskokonaisuuksien pitkäjänteisemmän suunnittelun sekä vahvistaa rahoitetun tutkimuksen vaikuttavuuden seurantaa ja arviointia.
”Muutostarpeen taustalla ovat sekä Akatemian rahoitustoimintaan että asiantuntijatehtäviin kohdistuvat odotukset. TKI-rahoituslain ja hallitusohjelman mukaisesti Akatemian kautta kulkevan tutkimusrahoituksen määrä kasvaa merkittävästi. Samalla vaikuttavuuden seurantaan, tilivelvollisuuteen ja toiminnan tehokkuuteen kohdistuvat vaatimukset kasvavat. Uusi organisaatiorakenne ja siihen olennaisesti liittyvä toimintakulttuurin muutos vastaa näihin odotuksiin”, toteaa pääjohtajamme Paula Eerola.
Ylpeästi osa sivistyshallintoa
Sivistyshallintomme muodostuu ministeriön lisäksi jatkossa viidestä virastosta: 1) kasvatus, koulutus ja kieli, 2) kulttuuriperintö, 3) kirjasto ja arkisto, 4) tiede ja 5) taide ja kulttuuri. Akatemia edustaa tässä kokonaisuudessa tiedettä.
Parhaillaan vietetään Sivistyksen teemavuotta. Akateemikko Ilkka Niiniluodon mukaan tiede on se tiedonhankinnan muoto, jossa tieteellisin menetelmin saavutetaan parhaiten perusteltu tieto. Sivistyksen tulosta on kaikki, mitä ihminen on saanut aikaan tieteen ja taiteen, uskonnon ja aatteiden parissa. Tiede tuottaa tietoa, joka rakentaa ihmisen maailmankuvaa. Koulujen kautta tämä välittyy yleissivistykseksi. Myös taide on osa sivistystä. Suomessa taideyliopisto pitää yllä tätä sivistyksen osa-aluetta. Niiniluoto muistuttaa, kuinka taiteilijan luomisinnolla ja -kyvyllä on taiteellista ja esteettistä arvoa, toki myös rahallista. Sekä tekijä että kokija voivat saada valtavan elämyksen. Museoissa käymistä Niiniluoto pitää yhtenä hyvänä sivistyksen mittarina.
Voit lukea Niiniluodon koko haastattelun Tietysti.fi-sivustoltamme.
Me Akatemiassa olemme ylpeästi osa sivistyshallintoa ja työskentelemme kanssanne yhteisten tavoitteidemme saavuttamiseksi.
Tiesitkö tätä?Meillä on pitkä historia: Suomen Akatemia perustettiin vuonna 1948 edistämään korkeatasoista tieteellistä tutkimusta. Alkuvuosina Akatemia keskittyi erityisesti huippututkijoiden tukemiseen ja tieteellisten toimikuntien järjestelmän kehittämiseen. Laki vanhan Akatemian lakkauttamisesta ja uuden perustamisesta annettiin joulukuussa 1969. Uusi Akatemia aloitti toimintansa vuonna 1970 kansallisena tutkimusrahoittajana ja valtion tiedepolitiikan asiantuntijana. Tasavallan presidentti myöntää Akatemian esityksestä tieteen akateemikon arvonimen erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään kuudellatoista suomalaisella tutkijalla. Nykyisiä akateemikkoja ovat muun muassa syöpätutkija Kari Alitalo ja fotosynteesitutkija Eva-Mari Aro. Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Kannattaa tutustua! |
Kuvat: Suomen Kuvapalvelu Oy, Kari Likonen, Marjo Aaltomaa, Markus Sommers