Artikkelit

12.06.2025
Tullaan tutuiksi: Suomenlinnan hoitokunta – maailmanperinnön säilyttäjä ja elävän linnoituksen kehittäjä
Suomenlinnan hoitokunnan tehtävä on vastata Suomenlinnan maailmanperintökohteen hallinnoinnista, ylläpidosta, restauroinnista ja esittelystä. Toimimme sillanrakentajana menneisyyden ja nykyisyyden välillä – huolehdimme linnoituksen kulttuurihistoriallisesta arvosta, mutta myös sen elinvoimaisuudesta osana Helsingin kaupunkirakennetta. Hoitokunta perustettiin 1973, kun linnoitus siirtyi puolustusvoimilta siviilihallintoon.
Monialainen tehtäväkenttä merilinnoituksessa
Hallinnoimamme kansallisomaisuus käsittää yli 200 rakennusta sekä 80 hehtaarin maa-alueen kahdeksalla saarella. Etelästä alkaen lueteltuina saaret ovat: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi-Mustasaari, Särkkä, yksi Pormestarinluodoista ja Lonna. Suomen valtio omistaa Suomenlinnan ympärillä noin 80 hehtaarin suuruisen merialueen.
Suomenlinnassa on noin 330 hoitokunnan hallinnoimaa, valtion omistamaa vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Noin kolmas osa näistä on vuokrattu puolustushallinnolle työsuhdeasunnoiksi. Lisäksi linnoituksessa on 13 yksityistaloa, jotka ovat Venäjän vallan aikana rakennettuja kauppiastaloja ja upseeriston puuhuviloita. Myös niiden omistama maapohja kuuluu valtiolle. Pikku Mustasaarella toimivan Merisotakoulun rakennukset omistaa ja niistä vastaa Senaatti-kiinteistöt. Kirkkorakennuksen ja sen tontin omista taas Helsingin seurakuntayhtymä.
Työmme on monipuolista ja monialaista. Se kattaa rakennusten restauroinnin ja kunnossapidon, vuokraustoiminnan matkailun kehittämisen sekä yhteistyön asukkaiden, yrittäjien ja muiden viranomaisten kanssa. Kannamme vastuuta siitä, että linnoituksen historialliset arvot säilyvät mahdollisimman autenttisina myös tuleville sukupolville.
Hoitokunta koostuu neljästä yksiköstä: restaurointi-, kunnossapito-, maailmanperintö- ja hallintopalveluista. Meillä työskentelee noin 80 eri alojen ammattilaista, kuten puutarhureita, puuseppiä, sähköasentajia, arkkitehtejä, maalareita, matkailuneuvojia ja hallinnon asiantuntijoita Kesäkaudella työllistämme myös monia kausityöntekijöitä.
Yhteistyötä ja osallisuutta
Yhteistyö ja osallistaminen on meille hoitokuntalaisille ominainen toimintatapa. Teemme yhteistyötä muun muassa Helsingin kaupungin, Museoviraston, puolustusvoimien sekä muiden sidosryhmien kanssa. Liiketilojemme vuokralaisina ovat 12 ravintolaa, kokous- ja juhlatiloja, neljä museota, 40 työhuonetta, valtion turvallisuusviranomaisia, kaupungin toimijoita sekä telakan toimijat.
Asukkaiden ja linnoituksen toimijoiden osallistaminen on keskeinen osa toimintaa – Suomenlinna ei ole vain nähtävyys, vaan myös koti noin 800 helsinkiläiselle ja työpaikka sadoille.
Elävä ja kestävä linnoitus – yhteinen vastuumme
Suomenlinnan hoitokunta ei ainoastaan säilytä kulttuuriperintöä – se rakentaa tulevaisuutta. Merilinnoitus elää ajassa, ja sen säilyminen elinvoimaisena edellyttää jatkuvaa huolenpitoa, osaamista ja yhteistyötä.
Tulevaisuudessa vaalimme tätä ainutlaatuista kulttuuriperintökohdetta yhdessä Museoviraston kanssa yhdistyessämme vuoden vaihteessa.
Tiesitkö tätä?Tiesitkö että, Suomenlinnassa ei ole kadunnimiä. Suomenlinnan hoitokunnan työkohteisiin kuuluukin muun muassa Kännikuja, Kuollut kaupunki, Noakin arkki, Pirunkirkko sekä Sininen talo – joka on väriltään tietenkin keltainen. |
Jutun kuva: Suomen ilmakuva Oy, Suomenlinnan hoitokunta. Kuvassa näkyy kaikki kahdeksan hoitokunnan hallinnoimaa saarta: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi-Mustasaari, Särkkä, yksi Pormestarinluodoista ja Lonna.