Artikkelit

Tullaan tutuiksi: Taike jakaa rahoitusta ja kehittää taidekentän edellytyksiä

07.03.2024

Tullaan tutuiksi: Taike jakaa rahoitusta ja kehittää taidekentän edellytyksiä

Taike eli Taiteen edistämiskeskus tunnetaan valtionavustuksina jakamistaan apurahoista ja avustuksista: Taike on yksityisten säätiöiden ohella merkittävä rahoittaja sekä yksittäisille taiteilijoille että vapaan kentän taideyhteisöille. Taiken toinen tärkeä tehtävä on edistää taidetta kansallisesti. 

Taike perustettiin vuonna 2013, kun Taiteen keskustoimikunnasta ja alueellisista taidetoimikunnista tuli yksi virasto. Taike toimii yhä vahvasti eri puolilla maata, ja noin 80 työntekijää jakautuu 11 eri toimipisteeseen. Hybridityö olikin Taikessa laajasti käytössä jo ennen korona-aikaa. Päätoimipiste sijaitsee Helsingin Hakaniemessä Opetushallituksen talossa. Taikelaisista noin puolet on virkahenkilöitä ja puolet työsopimussuhteisia taideasiantuntijoita, taiteilija-asiantuntijoita ja läänintaiteilijoita.

Valtionavustustyö pyörii ympäri vuoden 

Taike jakaa valtionavustuksina apurahoja taiteilijoille ja avustuksia yhteisöille. Hakemuksia arvioivat valtion taidetoimikunnat, alueelliset taidetoimikunnat ja lautakunnat, joiden työ perustuu vertaisarviointiin. Toimielimissä on yhteensä noin 200 jäsentä. Taiken yhteydessä toimii Taideneuvosto, joka muun muassa nimittää toimikunnat, toimii ministeriön asiantuntijaelimenä taidepoliittisissa linjauksissa ja tekee ehdotuksen taiteen akateemikoista presidentille.

Taikelaisista noin puolet tekee työtä valtionavustusten parissa. Erilaisia tukimuotoja Taikella on lähes parikymmentä, rahoitusta jaetaan vuosittain noin 45 miljoonaa euroa ja hakemuksia saapuu noin 14 000. Viime aikoina hakemusmäärät ovat kasvaneet, mikä on koetellut arviointijärjestelmän kantokykyä. 

Taiteilijoiden ja taideyhteisöjen tukemisen lisäksi Taike jakaa rahoitusta niin sanottuina temaattisina avustuksina, joita ovat esimerkiksi osallisuuden ja kulttuurihyvinvoinnin avustukset, kulttuurisen moninaisuuden edistämisen ja rasismin vastaisen toiminnan avustukset sekä rakentamisen prosenttiperiaatteen mukaiset avustukset julkiseen taiteeseen. Taike jakaa vuosittain myös alueelliset taidepalkinnot ja valtion taidepalkinnot. 

Kehittämistä Inarista Kemiönsaareen

Rahoituksen jakamisen lisäksi Taikelle on annettu tehtäväksi edistää taidetta ja kulttuuria kansallisesti ja kansainvälisesti, edistää taiteilijoiden kansallisia ja kansainvälisiä työskentelyedellytyksiä sekä osallistua taiteilijoiden toimeentuloedellytysten edistämiseen. Näitä toteutetaan usealla käynnissä olevalla kehittämishankkeella ja asiantuntijapalvelulla. 

Taiken asiantuntijapalvelut tekevät töitä julkisen taiteen, kulttuurihyvinvoinnin ja kuntien kulttuuritoiminnan parissa. Kehittämisohjelmat keskittyvät kulttuurien moninaisuuteen ja liikkuvuuteen, taiteilijoiden työskentelyedellytyksiin sekä alueellisen kehittämiseen. Taike tekee asiantuntijatyötä myös taiteilijoiden työhyvinvoinnin, sosiaaliturvan ja kansainvälisten yhteistyörakenteiden hyväksi.

Viime syksynä käynnistyneet aluehankkeet sijoittuvat Lounais-Suomeen ja Itä-Suomeen. Jo aiemmin alkoi Pohjois-Suomeen sijoittuva Filmiapaja, joka on kirjailijoita ja audiovisuaalisen alan ammattilaisia yhdistävä koulutussarja.

Taike yhdistyy Kavin kanssa 

Sivistyshallinto 2030 -uudistuksessa on päätetty, että Taike ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi yhdistyvät vuonna 2026. Taikessa tunnelmat fuusiosta ovat olleet rauhalliset. 

Sivistyshallinto 2030 -uudistuksen ohessa Taikea kohtaa lähivuosina toimikuntalaitoksen uudistaminen ja valtionavustusasioiden siirtyminen uuteen, valtion yhteiseen haeavustuksia.fi-palveluun. Toimikuntalaitoksen uudistaminen sekä taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset ovat toistaiseksi puhututtaneet sidosryhmiä enemmän kuin fuusio. 

Tiesitkö tämän? 

Taikessa työskentelee läänintaiteilijoita, vaikka läänejä ei enää ole, eikä työnkuvaan kuulu oman taiteen tekemistä. Monen ensimmäinen mielikuva läänintaiteilijasta on baskeripäinen Veltto Virtanen, joka todella toimi Vaasan läänin läänintaiteilijana 1984–1990. 

Nykyisin läänintaiteilijat edistävät taiteen ja taiteilijoiden asemaa kehittämisohjelmissa. Taikessa työskentelee muun muassa saamelaiskulttuurin sekä audiovisuaalisten taiteiden läänintaiteilijat. Nimikkeet ovat vähitellen muuttumassa taideasiantuntijaksi ja taiteilija-asiantuntijaksi. Virallinen määritelmä kuuluu ”määräaikainen taiteenedistäjä”.