Artikkelit

Tullaan tutuiksi: Varastokirjasto vastaanottaa, säilyttää ja lainaa suomalaisista kirjastoista siirrettyä aineistoa

19.06.2024

Tullaan tutuiksi: Varastokirjasto vastaanottaa, säilyttää ja lainaa suomalaisista kirjastoista siirrettyä aineistoa

Varastokirjasto on valtakunnallisesti ainutlaatuinen toimija, joka palvelee maamme tieteellisiä ja yleisiä kirjastoja sekä tietopalveluita. Varastokirjaston toiminta on erinomainen esimerkki toimivasta yhteistyöstä ja vastavuoroisuudesta kirjastojen välillä: Varastokirjasto vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista ja tietopalveluyksiköistä siirrettävää aineistoa sekä asettaa sen tarvitsijoiden käyttöön. 

Kuopiossa toimiva Varastokirjasto lukeutuu osaksi kotimaista erikoiskirjastoverkostoa ja on täysin uniikki kirjastokentän toimija Suomessa: Varastokirjaston asiakkaita ovat muut kirjastot.

Varastokirjastolla oli vuoden 2023 lopussa 1824 asiakaskirjastoa – kotimaisten kirjastojen ja tietopalveluyksiköiden lisäksi asiakaskuntaan kuuluu lähes 700 ulkomaista kirjastoa. Varastokirjasto onkin Suomen suurimpia kirjastotoimijoita. Varastokirjaston tehtävänä on lakisääteisten velvoitteittensa mukaisesti vähentää toiminnallaan muiden kirjastojen kokoelmatilatarvetta ja -kustannuksia sekä toisaalta taata painetun aineiston saatavuus. 

Yksi Varastokirjaston toiminnan kulmakivistä on palvelujen maksuttomuus. Varastokirjasto järjestää kirjastoille aineiston siirtoihin tarvittavat kuljetukset sekä vastaa aiheutuvista rahtikustannuksista. Tämän vaikutus kirjastojen aineistojen siirtoon ja luovutushalukkuuteen on ollut merkittävä. Myös kaikki Varastokirjaston suoritteet – kaukolainat, kokoelmasta annettavat jäljenteet, aineistojen välittäminen tietoverkon kautta sekä kirjaston luetteloiden käyttö – ovat asetuksen mukaisesti maksuttomia.

Varastokirjaston kokoelma on paitsi säilyttävä myös ennen kaikkea käyttökokoelma: kaikki aineisto on asiakkaiden käytettävissä joko kaukolainana tai skannattavina ja sähköpostitse välitettävinä artikkelikopioina tekijänoikeuslakien määrittelemissä rajoissa.

Kirjastojen kirjasto

Varastokirjaston toiminta perustuu siis kirjastojen ja tietopalvelujen väliseen yhteistyöhön sekä kokoelmatyön että kaukopalvelun osalta – Varastokirjastoa voikin perustellusti kutsua ”kirjastojen kirjastoksi”. Henkilöasiakkaita Varastokirjastolla ei perinteisessä mielessä ole – tosin tutkijat ja lopputyötään tekevät opiskelijat pääsevät tutustumaan aineistoihin varaamalla käyntiajan etukäteen. Yksityisasiakkaat hoitavat aineistotilauksensa Varastokirjastosta oman yleisen tai tieteellisen kirjastonsa kautta. 

Vuonna 2023 Varastokirjaston lainojen määrä oli noin 63 000 ja kirjastoille toimitettiin lähes 5 700 artikkelikopiota. Palvelulupauksen mukaisesti lainat pyritään saamaan postiin ja artikkelit skannattua vuorokauden sisällä tilauksesta – ja palvelun nopeudesta Varastokirjasto saakin asiakkailtaan runsaasti kiitosta.

Kirjastojen kirjasto Varastokirjasto on myös kooltaan: aineistomäärältään Varastokirjasto on yksi Suomen suurimpia kirjastoja lähes 105 hyllykilometrillään ja 2,4 miljoonalla kirjallaan. Monografioiden lisäksi kokoelmasta löytyy kausijulkaisuja, nuotteja sekä CD- ja LP-levyjä vapaasti kirjastojen kautta lainattavaksi. 

Uutta kohti

Syyskuussa Varastokirjasto viettää 35-vuotissyntymäpäivinään: kirjasto perustettiin 1.9.1989 Kuopion Päivärantaan entiseen SOK:n logistiikkakeskuksen tilaan. Ikä alkaa rakennuksessa jo näkyä ja myös tilat ovat jäämässä pieniksi alati kasvavalle kokoelmalle – Varastokirjaston vuosien varrella saamasta lisätilasta huolimatta. Tästä syystä Varastokirjasto on saamassa upouudet, varta vasten toimintaa varten suunnitellut ja toteutetut tilat vuoden 2024–2025 vaihteessa.

Varastokirjaston uusi toimitalo on valmistuessaan paitsi Varastokirjaston käyttökokoelman säilytyspaikka, myös henkilökunnan päivittäinen työtila. Uudisrakennus valmistuu Kuopion Hiltulanlahden kaupunginosaan. Vuosi 2025 kuluukin siis suurelta osin melkoisen mittavassa muuttourakassa. 
Uusien tilojen suunnitteluun on saanut osallistua myös henkilökunta, 18 virkamiestä. Varastokirjaston henkilökuntaan kuuluu kirjastosihteereitä, kirjastoamanuensseja, virastomestari, kirjastovirkailija, toimistosihteeri, toimistopäällikkö sekä kirjastonjohtaja.

Työpaikan kevään virkistyspäivä järjestettiin perjantaina 24. toukokuuta, jolloin henkilökunta pääsi tutustumaan tulevaan työpaikkaansa uudisrakennuksen peruskivenmuuraus- ja harjannostajaistilaisuudessa. Juhlavaan tilaisuuteen osallistui satakunta henkilöä ja henkilökunta pääsi näkemään paikan päällä, miten uusi Varastokirjasto on alkanut rakentua pala palalta myös sisätiloiltaan. Ei mene enää pitkään, kun talossa jo työskennellään aineistojen parissa!

Muuton lisäksi uudistuksia on tiedossa myös Sivistyshallinto 2030 -hankkeen myötä: vuonna 2026 Varastokirjasto, Saavutettavuuskirjasto Celia ja Kansallisarkisto yhdistyvät uudeksi virastoksi.

Kuvat: Harri Luostarinen. Yläkuvassa Varastokirjaston rakenteilla oleva uudisrakennus, alakuvat nykyisestä toimitilasta.

Tiesitkö tämän?

  • Suomi on ensimmäinen maa, joka on toteuttanut tieteellisten ja yleisten kirjastojen yhteisen varastokirjaston.
  • Termin ’varastokirjasto’ juuret juontavat vuoteen 1947. Tuolloin Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun professori Aarni Penttilä nosti Valvoja-lehdessä esille tieteellisten kirjastojen tilanpuutteen ja esitti ratkaisuksi kirjastojen yhteistä kirjavarastoa: ”Kun tarkoittamamme yhteinen kirjavarasto ei olisi pelkkä varasto, vaan kirjastonhoidollisesti hallittu kirjakokoelma, sitä kernaimmin olisi nimitettävä tätä seikkaa tähdentävästi varastokirjastoksi.”  
  • Varastokirjaston kokoelma sisältää aineistoa yli kahdellasadalla kielellä. Kokoelmassa on eniten englanninkielistä aineistoa, minkä jälkeen yleisimmät kielet ovat suomi, saksa ja ruotsi.
  • Varastokirjaston kokoelmasta saisi aikaan jonon, joka ulottuisi Kuopiosta linnuntietä aina Nurmekseen saakka – taikka Helsingistä Lahteen.