Artikkelit

Virastojen nimillä on iso merkitys, siksi niitä valmistellaan aikailematta

09.02.2024

Virastojen nimillä on iso merkitys, siksi niitä valmistellaan aikailematta

Virastojen nimiä ei ravisteta hihasta, vaan niiden suunnittelua koskevat tietyt periaatteet ja reunaehdot. Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Onkamo perehdytti ohjausryhmää nimien suunnitteluun tammikuun kokouksessa. Suunnittelutyö etenee nyt  asiantuntijoiden avulla Kotuksessa, jota ministeriö on pyytänyt selvittämään vaihtoehtoja.

− Mitä aikaisemmin virastoilla on oikeat nimet, sitä todennäköisemmin vältetään erilaisten työnimien vakiintuminen vaivihkaa hankkeen aikana, Ulla muistutti.

Tähän ohjenuoraan päätettiin tarttua, ja uusien virastojen nimien suunnittelu aloitetaan mahdollisimman pian. Ohjausryhmässä päätettiin, että Kotus laatii nimistä kevään aikana vaihtoehtoja, joista keskustellaan yhdessä niin erikseen järjestettävässä työpajassa kuin ohjausryhmässä vielä ennen kesälomakautta. Valmista on oltava viimeistään syksyllä, jolloin nimet tarvitaan lainvalmistelua varten.

Toimiva nimi kuvaa viraston ydintehtäviä ja palveluita ja sitä on helppo käyttää

Toimivasta nimestä ymmärtää heti, mitä tehtävää varten virasto on olemassa. Se auttaa ymmärtämään, mihin virastoa ja sen palveluita voi tarvita. Nimeä on voitava käyttää helposti ja sujuvasti niin puheessa kuin tekstissä. Parhaassa tapauksessa lyhenteelle ei edes ole tarvetta.

Isossa kuvassa onnistuneella nimellä on suuri merkitys hallinnon avoimuudelle ja ihmisten osallistamiselle.

− Toimiva ja selkeä nimi alentaa kynnystä ottaa yhteyttä viranomaiseen ja tukee oikean tahon löytymistä. Lisäksi se rakentaa luottamusta viranomaisen toimintaan, Ulla muistuttaa.

Virastojen ja niiden palvelujen nimien on myös tärkeää erottua kaupallisista nimistä. Jos nimi voi sekoittua vaikkapa yrityksen nimeen, saattavat viranomaiselta tulevat postit päätyä roskakoriin. Eräässä tapauksessa tietosuoja vaarantui, kun arkaluontoisia asiakirjoja oli lähetetty viranomaisen sijaan kaupalliselle toimijalle, jonka nimi oli identtinen viranomaisen nimen lyhenteen kanssa.

Oman osuutensa nimien suunnitteluun tuo se, että nimet on suunniteltava rinnan molemmilla kansalliskielillä, jotta molempiin kieliin saadaan toimivat nimet ja vältytään kömpelöiltä käännöksiltä. Myös lyhenteet on pohdittava molemmilla kielillä. Useimmat virastot tarvitsevat työssään myös englanninkielisen nimen.

Uusi nimi ei ole itseisarvo

Sivistyshallinto 2030 -uudistushankkeessa ei ole tarkoitus kehittää uusia nimiä, jos sellaisia ei tarvita.

− Olemassa olevan nimen säilyttäminen on usein paras ratkaisu jatkuvuuden, palvelujen löydettävyyden, brändin rakentamisen ja kustannusten kannalta. Siksi fuusioissa suositetaan ensisijaisesti harkitsemaan jonkin olemassa olevan nimen säilyttämistä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain silloin, jos se kuvaa riittävän hyvin myös viraston uusia tehtäviä.

Nimien suunnitteluun vaikuttaa myös virastojen alaorganisaatiorakenne: ovatko uusien virastojen nimet systemaattisesti käytössä kaikessa toimintojen julkisessa viestinnässä, vai säilyvätkö entisten itsenäisten virastojen nimet, brändit ja palvelut alaorganisaatioina.

Nimillä on siis todellakin väliä, ja niiden suunnittelu otetaan hankkeessa tosissaan. Viimeistään Ullan pitämä esitys piti tästä huolen. Pääset tutustumaan siihen liitteenä.