Artikkelit

Etelä-Afrikka – vesisektorin asiantuntemusta, haasteita ja yhteistyön suunnittelua

28.03.2025

Etelä-Afrikka – vesisektorin asiantuntemusta, haasteita ja yhteistyön suunnittelua

Vesi on yksi Etelä-Afrikan suurista haasteista. Vaikea tilanne on kuitenkin luonut myös hedelmällisen pohjan maailmanluokan vesitutkimukselle. Tule mukaan suunnittelemaan vesialan suomalais-eteläafrikkalaista korkeakoulu – yritysyhteistyöwebinaaria ja mahdollista tulevaisuuden yhteistyötä vesialan ja sen koulutuksen parissa!

Veden kysyntä ylittää pian tarjonnan 

Etelä-Afrikka on vesipulan vaivaama verrattain kuiva maa. Sen vesi-infrastruktuuri on vanhentunut ja vesihallinnossa on haasteita. Verkostoon ohjatusta juomavedestä lähes puolet valuu matkan varrelle, ja myös veden laatu on heikentynyt merkittävästi viime vuosina. Erityisesti taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevien on vaikea saada puhdasta vettä. Tilanteen ennakoidaan pahenevan, sillä veden kysyntä kasvaa, kun väestö, maankäyttö ja talous kasvavat.

Erään arvion mukaan veden tarve on vuoteen 2030 mennessä liki 20 prosenttia suurempi kuin saatavilla olevan veden määrä. Kysyntää on siksi pienennettävä ja tarjontaa lisättävä. (NWRS 3)

Avainalue tutkimuksessa ja yhteistyössä

Etelä-Afrikka onkin määritellyt vesiturvan yhdeksi tutkimustoimintansa pääteemoista kuluvalla kymmenvuotiskaudella (STI Decadal Plan 2022 – 2032). Erityisesti valtio haluaa tukea tutkimusta, joka parantaa vesihuollon kestävyyttä, tehostaa vedenkäyttöä teollisuudessa ja edesauttaa uusimpien digitaalisten ja teknologisten innovaatioiden käyttöönottoa.

Ratkaisuja on löydettävä niin keskitettyihin vesi- ja viemäriverkostoihin, off-grid -alueille kuin teollisuuteen. Esimerkiksi putkistoja ja puhdistamoja pitäisi uudistaa, verkostoja mallintaa digitaalisten ratkaisujen avulla ja jätevettä hyödyntää entistä paremmin. 

Myös uusien ratkaisujen käyttöönottoon tarvittava koulutus on tärkeää. Korkeakoulutettujen osaajien lisäksi tarvitaan erityisesti ammatillista koulutusta ja ammatillista täydennyskoulutusta uuden ajan vesiammattilaisille. 

Koska vesiala on Suomenkin vahvuus, Suomen Pretorian-suurlähetystö on valinnut veden yhdeksi Team Finland -yhteistyön painopisteistä Etelä-Afrikassa. Lähetystö osallistuu aktiivisesti vettä koskeviin keskusteluihin ja työskentelee läheisesti Suomen vesifoorumin kanssa tukeakseen vesialan kumppanuuksia ja liiketoimintamahdollisuuksia Suomen ja Etelä-Afrikan välillä. 

Osana tätä yhteistyötä Pretorian Team Finland Knowledge -asiantuntija ja Suomen vesifoorumi järjestävät toukokuussa 2025 webinaarin, jonka tarkoitus on tuoda yhteen suomalaisia ja eteläafrikkalaisia korkeakouluja sekä yrityksiä keskustelemaan madollisesta vesialan yhteistyöstä. Kiinnostuneet toimijat ovat lämpimästi tervetulleita esittämään ideoita ja toiveita webinaarin sisällölle ja ajankohdalle. Ota yhteyttä TFK-asiantuntijaan sähköpostilla veera.virmasalo@gov.fi 

Korkeakoulujen vesiosaamista 

Etelä-Afrikassa tehdään kovatasoista vesitutkimusta, joka keskittyy erityisesti vedenkäytön tehostamiseen ja vesivarojen hallintaan. Monet korkeakoulut tarjoavat myös vesialan tutkinto-ohjelmia. 

Tunnettuihin eteläafrikkalaisiin vesialan korkeakouluihin kuuluvat: 

University of Kwa-Zulu Natal WASH centre. Monitieteinen tutkimus- ja kehityskeskus, joka keskittyy globaaleihin vesi- ja sanitaatiohaasteisiin. Mm. kehittää uusia teknologioita ja menetelmiä veden ja sanitaation parantamiseksi, tutkii veden käyttöä maataloudessa ja kiertotalouden periaatteiden soveltamista, sekä yhteisöjen ja sidosryhmien roolia vesihuollossa.

University of Cape Town, Future Water Institute.  Monitieteinen tutkimusinstituutti, joka keskittyy vesipulaan ja kestävään vesienhallintaan. Tutkimusaiheita mm: Vesiturvallinen kaupunkisuunnittelu, luonnonmukaiset ratkaisut.

Centre in Water Research and Development CIWaRD - Wits University. Myös monitieteinen tutkimuskeskus. Tutkimusaiheita mm. happaman kaivosveden käsittely, harmaan veden käsittely ja uudelleenkäyttö kaupunkialueilla, yhteisöjen osallistuminen ja vastuullisuus.

Industrial and Mining Water Research Unit (IMWaRU) – Wits University. Keskittyy erityisesti teollisuuden ja kaivostoiminnan vesitutkimukseen. 

Tshwane University of Technology. Tekee merkittävää vesialan tutkimusta, joka keskittyy erityisesti ilmastonmuutoksen ja maankäytön muutosten vaikutusten lieventämiseen vesivaroihin. 

University of Johannesburg Cooperation on water security. UJ:n Process, Energy & Environmental Technology Station (UJ PEETS) parantaa paikallisten jokien vedenlaatua ja tukee yhteisöjen osallistumista. UJ osallistuu myös vesiturvallisuuteen liittyvien politiikkojen kehittämiseen ja tarjoaa tutkimustietoa päätöksenteon tueksi.

Teksti: TFK-erityisasiantuntija Veera Virmasalo, Suomen edustusto Pretoriassa
Kuva: Etelä-Afrikka ratkoo vesipulaansa muun muassa tuottamalla vettä Lesothosta. Kuva: Suomen suurlähetystö, Pretoria / Alana Saul