Artikkelit

Eteläinen Afrikka: Team Finland on tiimi, jossa myös korkeakoulu- ja tiedeasiantuntijoilla on rooli

20.12.2023

Eteläinen Afrikka: Team Finland on tiimi, jossa myös korkeakoulu- ja tiedeasiantuntijoilla on rooli

’Jos haluat edetä nopeasti, mene yksin. Jos haluat päästä pitkälle, mene yhdessä’. (afrikkalainen sananlasku). Korkeakoulutus- ja tiedeneuvokset Suomen edustustoissa eivät ole vain nimen vuoksi Team Finland Knowledge –erityisasiantuntijoita. Tavoitteena on saada Team Finland –toiminnasta synergiaa molemmin puolin – enemmän tutkimusta ja tiedettä kaupalliselle puolelle ja enemmän kauppaa koulutusinnovaatioille.

Tiede ja tutkimus sekä uudet innovaatiot muodostavat vankan perustan Suomen taloudelliselle kehitykselle. Innovaatiot ja tuotteet pitää ensin tutkia, keksiä ja testata, kunnes ne voidaan valmistaa, ottaa käyttöön ja myydä. Selvää possunlihaa? Kuitenkaan ei ole itsestään selvää, että Suomen ulkomaankaupan ja viennin edistämisessä - jota Team Finland -ryhmässä ja suunnitelmissa edistetään -  muistetaan ottaa mukaan toimintaan Suomen korkeakoulu- ja tutkimusverkostot. Korkeakoulujen toimintaa ulkomailla edistävät Team Finland Knowledge –erityisasiantuntijat, mukaan lukien täällä Pretoriassa osana Team Finland tiimiä. Alla muutamia esimerkkejä siitä, miten tiimi on suurempi kuin sen palaset. 

Korkeakoulujen ja tiedelaitosten saama lisäarvo TF-tiimistä

Afrikassa arvostetaan kaikenlaisia luovia ratkaisuja, ja niitä riittää toki omastakin takaa. Tämä luo hyvän pohjan sille, että ollaan valmiita ja uteliaita testaamaan uusia innovaatioita ja keksintöjä myös oppimisessa. Education Finlandin tilastoista näkee, että monilla korkeakouluilla on yrityksiä, jotka pyrkivät kaupallistamaan osaamistaan ja innovaatioitaan. TFK-asiantuntija auttaa ymmärtämään oman alueensa toimintaympäristöä, sekä kontekstualisoimaan erilaisia ratkaisuja juuri sen alueen ja maiden tarpeisiin. Työtä tukevat TF-tiimin kaupalliset asiantuntijat, joilla on laaja näkemys yksityisen puolen tarpeista ja toiveista. He osaavat avittaa mahdollisuuksien tunnistamisessa ja asiakkaiden löytämisessä. Moniin teollisuuden kauppadiileihin saattaa sisältyä myös tarve kouluttaa uusia osaajia (= skills-training) etenkin täällä Afrikassa – ja tässä mukaan astuvat korkeakoulut ja muut oppilaitokset, jotka pääsevät täten mukaan markkinoille ja laajempaan kaupalliseen ekosysteemiin. 

Korkeakoulujen – itse asiassa koko Suomen - tavoitteena on myös houkutella lisää opiskelijoita ja osaajia, sillä lukukausimaksut ovat suuri tuloerä ja väkeä Suomeen tarvitaan. Pretorian Team Finland –tiimissä toimiva TFK-asiantuntija on yhdessä muun tiimin ja muiden TFK- verkoston kollegoiden kanssa luonut #FutureWithFinland –kampanjan, joka auttaa korkeakouluja opiskelijoiden rekrytoinnissa. Edelleen käytössä oleva kampanja tavoittaa kymmeniä tuhansia nuoria Afrikassa. Kampanjan tarkoituksena ei ole ainoastaan imuroida osaajia Suomeen, vaan kehittää kumppanuuksia, jotka hyödyttävät sekä Suomea että lähtömaata. 

Mitä yhteistyö TFK-asiantuntijoiden kanssa voi tuoda suomalaisille yrityksille? 

Esimerkki yksi: Etelä-Afrikassa järjestetään joka vuosi mantereen suurin tiedefoorumi. Sinne kerääntyy paitsi korkeakoulutuksen ja tiedelaitosten edustajat, myös start-upit, innovaatio-organisaatiot sekä tutkimusrahoittajat – julkiset ja yksityiset, kotimaiset ja kansainväliset. Näyttelyosastoja oli tänä vuonna 77 ja paneeleita kymmeniä. Suomen osastoa suunniteltaessa oivalsimme, että pelkkä korkeakoulujen brosyyrien esittely ei ole kovin jännittävää puuhaa, joten pyysimme mukaan Nokian ja sen tukeman ja EduExcellence –yrityksen preppaaman Forge Akatemian. Heillä kun on esitellä erilaisia leluja roboteista ja virtuaalitodellisuuslaseista 3D –skanneriin. Nuorilla Forgen osaajilla on myös omakohtaista kokemusta, miten kehittää tuotteita ja perustaa yrityksiä –  olivathan he saaneet parasta oppia suomalaisilta. Robotit vetivät väkeä vauvasta vaariin, ja Suomen koulutus- ja tiedesektori sai paljon huomiota – ja kaiken yllä komeili Nokian roll-up.  Parasta mainosta mainiossa paikassa. 

Esimerkki kaksi: edellinen opetusministerimme vieraili Etelä-Afrikassa vahvistamassa suhteita perusopetusministeriöön, ja sopi lyhytaikaisesta asiantuntijatuesta FinCEEDin kautta varhaiskasvatuksessa ja opettajankoulutuksessa. Matkan aikana järjestetyssä paneelikeskustelussa on mukana päiväkodin johtaja Itä-Kapin maakunnasta. Päiväkodin konsepti on ostettu suomalaiselta yritykseltä. Koko satapäinen sali opetusalan asiantuntijoita ja opiskelijoita kuuli, että suomalaiset myyvät päiväkotikonsepteja ja että ne toimivat myös Afrikan kontekstissa. Ohjelmassa oli myös vierailu ympäristöystävällisiä rakennuksia blokeista tuottavan suomalaisen yrityksen mallitaloon. Ministeri veti mukanaan monia Etelä-Afrikan hallituksen edustajia, joilla on huutava pula koulurakennuksista. Halpa ja helppo rakennustekniikka herätti huomiota.  

Kumpaakaan näistä tilaisuuksista ei olisi tapahtunut, ellei Pretorian edustuston vahvuuteen ja Team Finland –ryhmään kuuluisi TFK –asiantuntijaa. TF-työ pyörii usein liian pienin resurssein ja oman toimen ohella, joten jokainen asiantuntija voi kantaa kortensa kekoon. Pretoria on tosin siitä onnekas, että meillä on varta vasten nimetty kaupallinen neuvos, mutta ei hänenkään aikansa riittää kaikkeen. 

TFK-asiantuntijan työ mahdollistaa mm. markkinaselvitysten tekemisen koulutusviennin alalla tukemisissaan maissa ja alueilla. Näin saadaan tutkittua tietoa missä mahdollisuuksia oikeasti on ja miten niihin pääsee kiinni.  
Kaikki voittavat! 

Nykypäivän monimutkaisten haasteiden edessä ja kansainvälisen kilpailun kiristyessä myös suomalaisen yksinpuurtamisen toimintatavan tulee uudistua, ja ottaa oppia vaikka Afrikasta. Yhdistämällä tutkimus- ja innovaatiotoiminnon ja koulutusviennin tavoitteet Team Finland – tiimiin saamme suoraa synergiaetua – ja sitä paitsi porukassa puuhastelu on mukavampaa!

Kaikille hyvää joulua!

Iina Soiri

KUVA: Suomen näyttelyosasto yhdessä Nokian ja Forge Akatemian kanssa voitti toisen palkinnon Etelä-Afrikan Tiedefoorumissa, paras ulkomainen osasto. (Kuvan ottaja tuntematon)