Artikkelit

23.04.2025
Intia on EU:n strateginen kumppani: millaista yhteistyötä eri EU-maat tekevät tieteessä ja miten opiskelijoita houkutellaan Intiasta Eurooppaan?
EU ja Intia solmivat strategisen kumppanuuden jo vuonna 2004. Tiede- ja koulutusyhteistyö on yksi kumppanuuden tärkeistä kulmakivistä. Euroopan komission johtotiimi vieraili Intiassa helmikuussa 2025 toiveenaan kehittää strategista kumppanuuttaan seuraavalle tasolle.
Intia nähdään niin tärkeänä kumppanina, että osalla EU-maista, esimerkiksi Ranskalla ja Espanjalla, on omia strategisia kumppanuuksiaan Intia kanssa. Intialaiset opiskelijat ja koulutetut osaajat ovat entistä halutumpia Euroopan markkinoilla. Osaajien houkuttelussa maiden tavoitteet kasvavat ja tehokkaita keinoja – esimerkiksi kansallisia stipendiohjelmia ja oppilaitosten läsnäoloa Intiassa – kehitetään. Ranskan tavoitteena on lisätä intialaisten opiskelijoiden määrää 30 000 jo vuoteen 2030 mennessä. Kiinnostus Suomea kohtaan kasvaa Intiassa, sekä osaavana kumppanimaana, mutta myös opiskelijoiden kohdemaana. Suomi haluaakin nyt kehittää suhteitaan kohti strategista kumppanuutta Intian kanssa, siinä koulutus olisi muista erottuva sektori.
EU ja Intia solmivat strategisen kumppanuuden jo vuonna 2004. Tiede- ja koulutusyhteistyö on yksi kumppanuuden tärkeistä kulmakivistä. Yhteistyö kaikilla aloilla on lisääntynyt jatkuvasti Intian kasvavan globaalin merkityksen ja kehittymisen myötä niin taloudessa, tieteessä kuin geopolitiikassakin. Euroopan komission johtotiimi vieraili Intiassa helmikuussa 2025 toiveenaan kehittää strategista kumppanuuttaan seuraavalle tasolle. Intian merkitys EU:lle on kasvanut edelleen myös USA:n heilahtelevan politiikan vuoksi. Osalla EU-maista, esimerkiksi Ranskalla ja Espanjalla, on lisäksi omia strategisia kumppanuuksiaan Intia kanssa. Myös Suomi haluaa kehittää suhteitaan kohti strategista kumppanuutta.
EU-Intia-yhteistyösopimus tieteen ja teknologian alalla allekirjoitettiin vuonna 2001 ja on viimeksi uudistettu 2020. Sopimus kattaa mm. energia, terveys, vesi, ICT-alat sekä innovaatiot. EU:n ja Intian välinen tiede- ja teknologiayhteistyösopimus uusittiin 2024 seuraavaksi viideksi vuodeksi. Uuden sopimuksen mukaiset yhteisrahoitteiset hankkeet pitävät sisällään mm. merien muovijätteet, jätteistä vihreää vetyenergiaa, sekä sähkökulkuneuvojen akkujen kierrätykseen ja jätevesien käsittelyyn liittyviä aiheita. Osa näistä rahoitushauista on jo avautunut.
Intia haluaa olla näkyvästi mukana kansainvälisessä yhteistyössä ja myös tuoda esiin omaa asemaansa globaalina huippuosaajana monilla aloilla. Intian tiede- ja teknologiaosaston (DST) tukee kolmea hallitusten välistä tiede- ja teknologiakeskusta. Näistä kaksi on EU-maiden, Ranskan ja Saksan (Indo-French Centre for promoting Advanced Research, Indo-German Science and Technology Centre) ja yksi USA:n kanssa (Indo-US Science and Technology Forum).
Intia satsaa perustutkimuksen kehittämiseen kansainvälisten megafasiliteettien ja -projektien avulla. Useampi isoista tutkimusprojekteista on yhteistyössä CERNin kanssa, jossa Intia on liitännäisjäsen. Toinen eurooppalainen yhteistyökumppani megahankkeissa on Saksassa sijaitseva FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research), jonka neljästä perustajamaasta yksi on Intia. Intia näkee EU:n ja erityisesti Ranskan, ja nykyisin myös Saksan, keskeisinä samanmielisinä yhteistyötahoina turvallisuus- ja puolustusaloilla, mutta myös innovaatioissa, teknologiassa, vihreässä energiassa ja liikkuvuudessa.
Mitä verrokkimaamme EU:ssa tekevät saadakseen opiskelijoita Intiasta?
Intialaiset opiskelijat suuntaavat vihdoin Eurooppaan. Perinteisten kohteiden, USA, UK, Kanada ja Australia, sijaan EU-maat kasvattavat kiinnostustaan. Saksa, Ranska, Italia, Irlanti, Alankomaat, Puola ja Suomi saavat jatkuvasti kasvavan määrän opiskelijoita Intiasta. Vuonna 2022–23 Intiasta lähti noin 84 700 opiskelijaa Eurooppaan. Yksistään Saksassa opiskelee nykyisin jo lähes 50 000 intialaista opiskelijaa. Muita isoja kohdemaita ovat Italia, Irlanti ja Ranska, joissa aloitti opiskelut noin 7000–8500 uutta intialaista opiskelijaa kussakin. Ranskan tavoitteena on kasvattaa intialaisten opiskelijoiden määrä 30 000 vuoteen 2030 mennessä. Ranskalla on tavoitteena Alliance Francaisen avulla edistää ranskan kielen opetusta niin, että opiskelijat voivat opiskella ensin vuoden ranskan kieltä ennen kuin aloittavat opintonsa Ranskassa, ja helpottaa maahantuloprosessia. Ranska kehittää myös voimakkaasti yritysyhteistyötä tarjotakseen opiskelijoilla harjoittelu- ja työmahdollisuuksia.
Saksa on kasvattanut intialaisten opiskelijoiden määrää sisäänotossaan 100 % viimeisen viiden vuoden aikana. DAAD kehittää toimintaansa kaikissa Intian suurimmissa kaupungeissa houkutellakseen opiskelijoita Saksaan.
Italian Uni-Italia on maan virallinen organisaatio, joka edistää korkeakouluyhteistyötä ja panostaa opiskelijoiden houkutteluun. Uni-Italian mukaan Italiassa opiskelee yli 10 000 intialaista opiskelijaa ja määrä kasvaa tasaista 10 %:n vuosivauhtia. Intian ja Italian korkeakoulujen välillä on yli 250 MOU-yhteistyösopimusta fasilitoimassa kasvavaa liikkuvuutta ja vahvistamassa opiskelijoiden vanhempien luottamusta. Italia on myös lisännyt markkinointia Tier 1 (Mumbai, Delhi, Bengaluru, Hyderabad, Chennai, Kolkata) kaupunkien ulkopuolelle ja onnistunut nopeuttamaan opiskelijaviisumien käsittelyä 40 % vuodesta 2021. Sanomattakin selvää on, että Italia on tunnettu arkkitehtuurista, taiteesta ja muotoilusta, mutta myös insinööritieteet houkuttelevat opiskelijoita. Italialaiset korkeakoulut ovat lisäksi perustaneet Intiaan toimipisteitään lisäämään toimiensa vaikuttavuutta läsnäololla.
Irlanti on myös onnistunut kasvattamaan suosiotaan intialaisten opiskelijoiden kohdemaana. Irlantilaiset korkeakoulut sijoittuvat hyvin kansainvälisissä vertailuissa, opetus on englanniksi ja lukukausimaksut ovat kohtuullisia. Opiskelijoiden työmahdollisuudet Irlannissa ovat hyvät. Irlanti on jo yli kymmenen vuoden ajan järjestänyt markkinointikiertueita Intian viidessä suurimmassa kaupungissa ja on nykyisin myös läsnä Intian suurimmissa kaupungeissa ja perustamassa toimipisteitään myös pienempiin kaupunkeihin.
Tarkempi silmäys muutaman maan Intia suhteisiin
Norja
Norja ja Intia allekirjoittivat 2019 (MOU) sopimuksen strategisesta valtameriä koskevasta yhteistyöstä. Sen keskiössä on sininen talous (Blue economy), merien luonnonvarojen kestävä käyttö ja tieteellinen valtameritutkimus. Maat tekevät myös yhteistyötä esimerkiksi energia-alalla (Norjalla on osaamista erityisesti vesivoimassa, jonka kehittäminen on Intialle ajankohtaista) ja arktisessa tutkimuksessa. Joulukuussa 2024 pidetyssä Intia-Norja business foorumissa Intian kauppa ja teollisuusministeri Goyal ehdotti, että seuraavassa pääministerikokouksessa lanseerattaisiin ”Start-up silta” maiden välille.
Norjalla ja Intialla on kaksi yhteistä työryhmää koskien korkeakoulutusta (DST:n ja MoE:n kanssa). Norja on hiljattain ottanut käyttöön lukukausimaksut EU:n ulkopuolisille opiskelijoilla. Lukukausimaksut ovat melko korkeita, eikä toistaiseksi ole kansallista strategiaa, miten houkutella intialaisia lukukausimaksullisiin ohjelmiin. Stipendiohjelmia ei ole, mutta yliopistot hyödyntävät kahdenvälisiä vaihtosopimuksia kumppaniyliopistojensa kanssa. Muutama yliopisto tekee yhteistyötä työelämän kanssa tarjotakseen opiskelijoille mahdollisuutta työllistyä opintojen jälkeen Norjaan.
Italia
Italialla on joka kolmas vuosi avautuva yhteinen tutkimusrahoitushaku (Executive Programme of Scientific and Technological Cooperation) Intian kanssa, Italian ulkoministeriön ja Intian DST:n rahoittamana. Uusin rahoitusohjelma allekirjoitettiin tämän kuun alkupuolella, ja se sisältää kaksi temaattista aluetta 1) Tutkijaliikkuvuus ja 2) Tuki tutkimushankkeille. Lisäksi Italian Yliopisto ja tutkimusministeriö ja Intian Tiede ja teknologia ministeriö ovat hiljattain allekirjoittaneet sopimuksen Tiede ja Teknologiayhteistyöstä.
Tunnettuna kulttuurimaana Italia on houkutteleva kohdemaa opiskelijoille. Taide-, muotoilu- ja arkkitehtuurikoulutusohjelmat ovat kiinnostavia kansainvälisille opiskelijoille. Italialla on kansallinen stipendiohjelma ja lisäksi paljon työtä tunnettuuden lisäämiseksi tehdään UniItalian kautta esimerkiksi tukemalla maahantuloasioissa.
Tanska
Tanska on kiinnostava ainoana maana, jolla on Intian kanssa vihreä strateginen kumppanuus (Green Strategic Partnership) vuodesta 2020 alkaen ja siihen liittyvä toteuttamissuunnitelma Joint Action Plan (2021-2026) pitäen sisällään mm. myös suomalaisille tärkeän kiertotalouden. Intialla ja Tanskalla oli jo ennestään tiivistä yhteistyötä Joint Commission -mekanismin alla useilla eri aloilla (yhteiset työryhmät: energia, ympäristö, ruoka ja maatalous, tiede ja innovaatiot, merenkulku, työvoiman liikkuvuus, älykkäät kaupungit ja digitalisaatio). Strateginen vihreä kumppanuus perustettiin tukemaan maiden kestävän kehityksen mukaisia toimia ja suuntaamaan yhteistyötä erityisesti ilmasto- ja energia-alan yhteistyöhön, vihreään kasvuun sekä terveyssektoriin. Energia-alan yhteistyö keskittyy koko energiatuotannon ja jakelun kehittämiseen. Rannikkoalueiden tuulivoiman (offshore wind energy) kehittäminen on keskeisellä sijalla, tavoitteena on mm. luoda pohjaa suurimittakaavaisen tuulivoimapuiston rakentamiselle Intiaan. Lisäksi mukana yhteistyössä ovat bioenergia ja jätteiden hyötykäyttö. Yhteisellä agendalla on myös vesi, ympäristö ja kiertotalous sekä kestävät ja älykkäät kaupungit, jossa yhteistyötä tehdään esimerkiksi tanskalaisten ja intialaisten kumppanikaupunkien yhteistyönä.
Tiede- ja koulutusyhteistyön tavoitteista voisi nostaa esiin digitaalisten terveyssovellusten kehittämisen, kyberturvallisuuden sekä useat yhteisten koulutusohjelmien kehittämishankkeet. Arktinen yhteistyö kiinnostaa Intiaa ja osana kumppanuutta tavoitellaan tiiviimpää yhteistyötä Arktisen neuvoston kanssa sekä mahdollisuutta hyödyntää Arktista keskusta Grönlannissa.
Ruotsi
Ruotsin yhteistyö Intian kanssa pitää sisällään monia samantapaisia aloja kuin muidenkin verrokkimaiden: älykkäät kaupungit, kuljetus ja logistiikka, vihreä energia (varastointi, uudet polttoaineet), älykäs teollisuus ja cleantech, uudet materiaalit, AI ja digitalisaatio, avaruus, biotalous, terveys- ja biotieteet. Maiden välillä yhteistyösopimuksia myös mm polaaritutkimuksessa ja puolustussektorilla. Ruotsin Space Corporation (SSC) ja Intian Space Research Organisation (ISRO) tekevät yhteistyötä Intian VENUS Orbiter Missiossa.
Vuonna 2022 Ruotsissa opiskeli noin 2500 intialaista opiskelijaa. Englanninkielisiä opinto-ohjelmia on paljon tarjolla ja ruotsalaiset yliopistot tarjoavat paljon erilaisia opiskelustipendejä, mikä tekee maasta melko houkuttelevan kohteen. Intialaisen diasporan Ruotsissa arvioidaan olevan jo yli 88 000, joista noin 66 500 Intian kansalaisia. Suurin osa työskentelee IT-sektorilla. Lisäksi Ruotsissa on sekä intialaisia tutkijoita että opiskelijoita. Opiskelijoita arvioidaan olevan kaiken kaikkiaan noin 2500.
Ranska
EU-maista Ranska on merkittävin yhteistyökumppani Intialle. Intian ensimmäinen strateginen kumppanuus solmittiin juuri Ranskan kanssa, jo vuonna 1998. Ranskan presidentti oli esimerkiksi vuonna 2024 kunniavieras Intian tasavallan 75-vuotispäivän juhlallisuuksissa. Intian pääministeri Modin vieraillessa Ranskassa 2023, strategisen kumppanuuden 25 vuotisjuhlallisuuksissa, julkistettiin yhteinen tiekartta vuoteen 2047, jolloin Intia juhlii 100 vuotista itsenäisyyttään. Strateginen kumppanuus laajenee turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä kaikenkattavaksi Indo-Pacifiseksi yhteistyöksi merialueista ulkoavaruuteen. Intia on ollut Ranskan tärkein puolustusalan kumppani jo 1950-luvulta lähtien. Puolustusalan yhteistyö kasvaa koko ajan ja on laajentunut meri- ja ilmavoimien sektorilta myös avaruusteknologiaan.
Ranskalla ja Intialla on kahdenvälisiä sopimuksia tieteessä ja teknologiassa. Yhteistyötä tehdään erityisesti avaruus-, ydinenergia- ja ilmastonmuutostutkimuksessa. Indo-French Centre for the Promotion of Advanced Research (CEFIPRA) tukee yhteisiä tutkimushankkeita ja akateemista liikkuvuutta. Ehkä juuri johtuen vahvasta yhteistyöstä erityisesti kriittisillä ja sensitiivisillä aloilla, Ranska ottaa tieteen turvallisuuden vakavasti ja yhteiset tutkimushankkeet käyvät läpi tarkistusprosessin myös koskien turvallisuuskysymyksiä.
Ranska ymmärtää Intian kasvavan merkityksen globaalina suurvaltana ja kehittää järjestelmällisesti yhteistyötä koulutuksessa, tutkimuksessa ja keskinäisessä liikkuvuudessa. Ranskalla on kunnianhimoinen tavoite kasvattaa intialaisten opiskelijoiden määrä 30 000:een vuoteen 2030 mennessä.
Saksa
Muiden tavoin myös Saksan focus on siirtynyt Kiinan sijaan Intiaan: Saksan hallitus aloitti uuden “Focus on India” strategian vuoden 2024 lopulla. Saksa priorisoi nyt yhteistyötä samanmielisten maiden kanssa Indo-Pacifisella alueella (ml. Japani, Australia ja Intia), ja tavoittelee tiiviitä suhteita myös yhteistyössä Intian kanssa. Intia pitää Saksaa keskeisenä toimijana useilla aloilla: innovaatiot ja teknologia, vihreä energia, turvallisuus- ja puolustussektori sekä liikkuvuus. Saksa tavoitteleekin kasvavaa osuutta puolustussektorin kaupasta ja yhteistyöstä Intian kanssa. Yhteistyön lisäämiseksi Saksan ilmavoimat osallistui Intiassa järjestettävään monikansalliseen ilmavoimien “Tarang Shakti 2024,” -harjoitukseen yhdessä mm. Ranskan, Espanjan, Kreikan, UK, Australian ja USA:n kanssa.
Saksa on EU-maista ehdottomasti kiinnostavin kohdemaa Intialaisille opiskelijoille. Yli 43 000 intialaista opiskeli saksalaisissa korkeakouluissa vuonna 2024. Maassa houkuttelee korkeatasoisena pidetty koulutus, lukuisat stipendit ja vahva yhteys koulutuksen ja teollisuuden välillä – erityisesti tekniikan ja liiketalouden aloilla. Indo-German Science and Technology Centre (IGSTS) fasilitoi yhteisiä tutkimusprojekteja ja akateemista tutkijavaihtoa.
Alankomaat
Alankomaiden ja Intian välillä on strateginen vesialan kumppanuus, Strategic Water Partnership (WSP) vuodelta 2022. Tavoitteena on kehittää molempien maiden vesiturvallisuutta, veden saatavuutta ja laatua, sekä pyrkiä yhdessä vastaamaan globaaleihin vesihaasteisiin ja saavuttamaan YK:n vesiä koskevat kestävän kehityksen tavoitteet. Toimenpidesuunnitelman (Jal Shakti/NMCG ja Alankomaat) sisältää viisi osa-aluetta ja tarkoituksena on myös perustaa yhteinen vesialan osaamiskeskus.
Alankomaat ja Intia suunnittelevat myös yhteistyöasiakirjan (MOU) allekirjoittamista puolijohdeyhteistyössä.
Alankomaat on houkutteleva myös opiskelukohteena ja EU arvion mukaan sinne suuntaa vuosittain reilusti yli 3 000 intialaista opiskelijaa.
Viro
Intia ja Viro ovat molemmat digitalisaation edelläkävijöitä. Intiassa on 830 miljoonaa internetin käyttäjää ja esimerkiksi maailman laajin reaaliaikainen digitaalinen maksujärjestelmä (Unified Payments Interface, UPM). Digitalisaation myötä myös kyberuhat ovat lisääntyneet. Luonteeltaan uhat ovat samanlaisia kuin Virossa. Kyberhyökkäykset Virossa ovat lisääntyneet kasvavaa vauhtia. Intia kehittää digitaalista infrastruktuuriaan ja kyberturvallisuuttaan. Viro, maailman digipalveluiltaan kehittyneimpänä maana, on kiinnostunut kyberturvallisuusyhteistyöstä Intian kanssa. Yhteistyön Viron kanssa kyberturvallisuusalalla nähdään Intiassa myös vahvistavan sen omaa keskeistä asemaa idän ja lännen välillä maailman kyberturvallisuuden vaikuttajana.
Intialaisia opiskelijoita on Virossa vain vähän, mutta kyberturvallisuusyhteistyön myötä voisi Viron yliopistojen houkuttelevuus kasvaa.
Espanja
Espanja ja Intia ovat läheisiä kumppaneita ja Intia näkee Espanjan kumppanina, joka voi edistää Intian suhteita sekä Latinalaiseen Amerikkaan että Pohjois-Afrikkaan. Espanjan ja Intian yhteistyö perustuu erityisesti puolustusteollisuuden yhteistyöhön sekä tekoälyn kehittämiseen. Intia ja Espanja ovat sopineet C295 kuljetuskoneiden valmistamisesta Intian puolustusvoimien tarpeisiin, uusia koneita alettiin toimittaa vuodesta 2024 lähtien. Osa koneista valmistetaan Intian Vadadorassa ja osa Espanjan Sevillassa.
Kahdenvälinen tutkimusyhteistyö on ollut pitkäjänteistä, toukokuun loppupuolella avautuu jo 11. Intian DST:n ja Espanjan CDTI:n (Centre for the Development of Technology and Innovation) yhteisrahoittama tutkimusrahoitushaku. Haku keskittyy teollisuuslähtöisiin ja markkinakeskeisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Hankkeiden tulee ensisijaisesti hyödyttää siviilikäyttöistä teknologian, prosessien ja palveluiden kehittämistä yrityksille, joiden pääkonttori sijaitsee Intiassa. Innovaatiot, uudet teknologiat ja kaupallistaminen ovat avainasemassa. Rahoitushaku kohdentuu erityisesti kiertotalouden ratkaisuihin, ml. vesiteknologia, digitalisaatio (kuten älykkäät energiaverkot, älykkäät kaupungit), Digitaaliset terveydenhoidon ja lääketieteen ratkaisut, myös mobile health ja wearable devices, sekä personoidut lääkeratkaisut, AI, uudet materiaalit jne.
Intialaisten opiskelijoiden määrä kasvaa myös Espanjassa ja on EU-lähteiden mukaan on nyt vajaa tuhat opiskelijaa vuodessa.
LOPUKSI
Kilpailu intialaisista opiskelijoista on kovaa, mutta onneksi maassa riittää lahjakasta nuorisoa, joka on valmis lähtemään ulkomaille opiskelemaan. Näyttäisi siltä, että parhaiten opiskelijoiden houkuttelussa pärjäävät maat, jotka ovat kansallisin toimin määrätietoisesti lähteneet kehittämään yhteistyötä, apurahajärjestelmiä, läsnäoloa Intiassa, markkinointiaan ja maahantuloprosessejaan.
Ranska ja Espanja ovat hyviä esimerkkejä maista, jotka ovat kasvattavat opiskelijarekrytointiaan Intiasta. Ne ovat näkyvästi läsnä erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi isoilla Asia-Pacific alueen APAIE2025 messuilla, jotka tänä vuonna järjestettiin Intiassa. Merkille pantavaa oli, että Suomi ei ollut messuilla läsnä lainkaan. Mikäli Suomikin haluaisi isossa mittakaavassa lisätä opiskelijarekrytointia Intiasta, kannattaa tehtävä ottaa tosissaan ja jalkautua näkyvästi ja pysyvästi maahan. Intia on helpottanut huomattavasti ulkomaisten korkeakoulujen jalkautumista Intiaan mm. perustamalla erityisiä GIFT-city alueita ja lisäksi kehittänyt korkeakouluopintoja joustavammiksi ja tehnyt kurssien liittämisen omaan opinto-ohjelmaan mahdolliseksi myös ulkomaisista korkeakouluista. Pieneksi maaksi, suomalaiset korkeakoulut ovat onnistuneet Intiassa varsin hyvin opiskelijarekrytoinnissa ja tutkimusyhteistyössä verrattuna moneen verrokkimaahan. Kiitos korkeakoulujen omien aktiivisten toimien, lisäksi Study in Finland, TFK ja Education Finland ja BF ovat hyvänä apuna! Maahantuloprosessien nopeuttaminen, isompi läsnäolo maassa ja vuosittain toistuvat isot kampanjat olisivat keinoja, joilla verrokkimaat ovat saaneet kasvatettua opiskelijavirtoja Intiasta. Lisäksi voisimme erottua strategisessa kumppanuudessa korostamalla yhtenä keihäänkärkenä koulutusyhteistyötä!
Teksti ja kuva: Liisa Toivonen, erityisasiantuntija New Delhi. Kuva: Yhteistyön monet kasvot. Puolustusyhteistyö voimistuu.
*Liikkuvuusluvut voivat olla ristiriitaisia tai ajastaan jäljessä, ne on pääasiassa saatu EU-lähteistä, maiden omista ilmoituksista ja Intialaisista lähteistä, mutta antavat suuntaa vertailulle