Artikkelit

Iso pyörä pyörii Intiassa työelämäyhteistyön kehittämiseksi

30.08.2024

Iso pyörä pyörii Intiassa työelämäyhteistyön kehittämiseksi

Innovaatioita syntyy, kun teoria ja käytännön tarve kohtaavat. Tähän uskovat yritykset myös Intiassa. Yritysten yhteistyö yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa lisääntyy jatkuvasti. Intian tavoitteena on edistää innovaatioiden syntyä ja helpottaa tutkimustulosten siirtymistä käytännön sovelluksiin. Yritykset tekevät tutkimusyhteistyötä monella saralla, esimerkkeinä puolustusteollisuus, energiaratkaisut, logistiikka, rakennusteollisuus, lääketeollisuus, materiaalitieteet ja monet IT-alan sovellukset syntyvät yliopistojen ja yritysten yhteistyönä. Yhteistyö työelämän ja yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa ei kuitenkaan ole yhtä vakiintunutta kuin esimerkiksi Euroopassa. Usein tutkimusprioriteetit määritellään tutkimuslaitoksissa tai valtion hallinnossa, eikä yrityksiltä tulevia tarpeita huomioiden. Tutkimustuloksia ei myöskään ole perinteisesti aktiivisesti kaupallistettu. Nyt on toisin ja tukimustulosten hyödyntämiseen ja yritysten ja tutkimuslaitosten yhteen saattamiseksi Intian valtio kehittää nk Manthan Platformia, edistämään yritysten, tieteen, kehittämis- ja innovaatiohankkeiden sekä rahoittajien välistä yhteistyötä Intiassa, mutta myös kansainvälisesti www.manthan.gov.in

Uusia tiede- ja teknologiaklustereita, yrityshautomoita ja koulutushankkeita synnytetään urakalla. Hallitusohjelmassa on lisätty rahoitusta sekä tutkimukseen, yrittäjyyteen ja työllistymiseen monien isojen kehittämisohjelmien avulla. Intia pyrkii lisäämään tuotteidensa kotimaisuusastetta monella saralla ja siten riippumattomuuttaan erityisesti Kiinan tuonnista.

Yksi esimerkki ovat yrityshautomot, joita on jonkun verran jo käynnissäkin, mm IIT (Indian Institute of Technology) –yliopistoissa start up –hautomot tuottavat uusia yrityksiä, ja opiskelijoiden ja tutkijoiden tuottamia siirtovalmiita innovaatioita yrityksille. Tänä vuonna IIT Madras tavoitteena on synnyttää vähintään 100 uutta start up –yritystä ja uusia patentteja lähes päivittäin.

Yksi vanhimmista yritys- ja innovaatiohautomoista IIT Bombayn SINE (Society for Innovation and Entrepreneurship), perustettiin jo vuonna 2004 fasilitoimaan tutkimustulosten siirtymistä yritysten tuotteiksi ja tukemaan start-up –yritysten perustamista. Partnereina ja investoijina yliopistojen yrityshautomoissa ovat monet suuret yritykset. (https://sineiitb.org)

Intian hallitus on juuri ilmoittanut perustavansa uutena keihäänkärkihakkeena, Vizag Tiede- ja Teknologiaklusterin, joka keskittyy erityisesti uusiin materiaaleihin, e-jätteen käsittelyyn, teollisuus 4.0 ja automaation kehittämiseen. Tarkoituksena on tuoda yhteen alan johtavia yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja toimimaan uudenlaisessa tutkimus- ja innovaatioekosysteemissä. Tarkoituksena on kehittää Vizagin alueesta johtava lääketieteellisen teknologian osaajaklusteri, joka vahvistaa merkittävästi Intian kansainvälistä asemaa tieteessä ja teknologiassa. Vizag klusteri on osa isompaa kansallista tiede- ja teknologiaklusterihanketta.

Avaruusteknologiassa aloitetaan teollisuuden ja koulutusorganisaatioiden kanssa yhteistyö avaruusinsinöörien kouluttamiseksi.

Työelämätaitojen puute on uhka nuorten työllistymiselle
Toisaalta koulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyö ei kaikkialla ole arkipäivää. Suuri osa oppilaitoksista valmistuvista on vailla minkäänlaista työelämäosaamista ja moni korkeasti koulutettu jääkin siksi ilman työpaikkaa. Yhtenä syynä pidetään sitä, että koulutus ei vastaa työelämän vaatimuksia, eikä valmistuneilla ole töiden edellyttämiä taitoja ja osaamista. Valtion budjetissa ohjataan varoja työllisyyden ja osaamisen parantamiseen työelämän tarpeet huomioon ottaen. Paljon huomiota kiinnitetään korkeakoulutuksen ja ammattikoulutuksen uudistamiseen. Painopisteenä on erityisesti yritysyhteistyön ja työelämälähtöisyyden lisääminen. Intian koulutuspolitiikka vuodelta 2020 alkoi korostaa työelämätaitojen, luovuuden, innovaatio-osaamisen, kriittisen ajattelun ja ryhmätyötaitojen merkitystä jo osana kouluopetusta.

Intian hallitus on budjetoinut vuodesta 2025 alkaen nuorten työelämäharjoittelu -hankkeeseen, tarkoituksena tarjota palkallinen harjoittelumahdollisuus 10 miljoonalle nuorelle viiden vuoden aikana valikoiduissa huippuyrityksissä.

Työelämäyhteistyö ja työelämätaitojen kehittäminen ovat nyt myös kauppakamarien agendalla, yritykset kouluttavat itselleen osaavaa työvoimaa, myös osavaltiot ovat lanseeranneet omia ohjelmiaan työvoiman osaamisen nostamiseksi.

Osaavasta työvoimasta on siis pula väkirikkaassa Intiassakin – eikä heitä välttämättä olla innokkaita enää päästämään pois Intian omilta työmarkkinoilta. Osaajia houkutellaan pysymään Intiassa nostamalla osaamisen näkyvyyttä ja arvostusta esimerkiksi tukemalla yrittäjyyttä, lisäämällä yritysyhteistyötä, työelämäharjoittelua ja palkitsemalla näkyvästi eri alojen huippuosaajia.

Liisa Toivonen, New Delhi

Kuva: Liisa Toivonen