Artikkelit

Käärmeitä ja lohikäärmeitä – suurlähetystön toiminta Kiinan koulutus- ja tiedesektoreilla vuosina 2024 ja 2025.

22.01.2025

Käärmeitä ja lohikäärmeitä – suurlähetystön toiminta Kiinan koulutus- ja tiedesektoreilla vuosina 2024 ja 2025.

Vuonna 2024 suurlähetystön agendalla oli erityisesti suomalaisten ammattikorkeakoulujen toiminnan tukeminen Kiinassa. Merkittävin yksittäinen tapahtuma oli presidentti Stubbin valtiovierailun aikana allekirjoitettu yhteisymmärryspöytäkirja ammattikorkeakoulujen Kiina-verkoston sekä Tsinghua-huippuyliopiston välillä. Tutkimusyhteistyössä suurlähetystö on pyrkinyt edistämään yhteistoimintaa aloilla, joilla Suomen ja Kiinan intressit ovat yhteneviä. Alkaneen vuoden aikana toiminnan painopistealueet säilyvät pitkälti samoina, joskin erilaisia epävarmuustekijöitä on ilmassa vielä aiempaakin enemmän. Uusien aluevaltausten mahdollisuuksia pyritään selvittämään mm. elinikäisen oppimisen sektorilla sekä Mongolian koulutus- ja tiedesektorilla.

Eräs viime vuosien selvimmistä trendeistä Kiinan koulutussektorilla on ollut ammatillisen koulutuksen, ja erityisesti ammatillisen korkeakoulutuksen kehittäminen. Nuorisotyöttömyys maassa on ollut jyrkässä kasvussa, ja yleisesti ottaen työmarkkinoilla ollaan oltu tyytymättömiä valmistuneiden työelämätaitoihin. Tähän tarpeeseen vastaten kiinalaisen kalenterin lohikäärmeen vuonna 2024 erityisesti ammattikorkeakoulut olivat aktiivisia Kiinan suunnalla. Kiinaan liittyvistä haasteista huolimatta etenkin ammattikorkeakouluista moni onkin edelleen hyvin vahvasti sitoutunut kehittämään yhteistoimintaansa Kiinan kanssa. Ne olivat näyttävästi esillä myös suurlähetystön vuoden selvimmässä päätapahtumassa presidentti Alexander Stubbin saapuessa lokakuussa Kiinaan viralliselle valtiovierailulle.

Osana vierailuaan presidentti Stubb osallistui ammattikorkeakoulujen Kiina-verkoston ja Tsinghua-huippuyliopiston välisen yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) allekirjoitustapahtumaan. MoU:ssa sovittiin Kiina-verkoston ja Tsinghuan yhteistoiminnasta suomalaistyylisen ammattikorkeakoulujärjestelmän tuomiseksi Kiinaan. Vaikka vierailu valmisteltiin varsin tiukalla aikataululla, onnistui se selvästi yli odotusten. Kiinassa paitsi vierailusta ja MoU:sta, mutta myös laajemminkin suomalaisesta korkeakouluosaamisesta kirjoiteltiin paikallisessa mediassa mittavasti positiiviseen sävyyn. Ammattikorkeakoulujen yhteisen Kiina-verkoston toiminnan ohella suurlähetystö osallistui vuoden aikana myös useisiin yksittäisten ammattikorkeakoulujen omiin tapahtumiin Kiinassa, joiden yhteydessä sovittiin mm. uusista yhteistutkinto-ohjelmista kiinalaisten kumppanien kanssa. 

Ammatillisen korkeakoulutuksen ohella Kiinan koulutus- ja tiedesektorilla ovat viime vuosina olleet esillä erityisesti erilaiset tutkimusturvallisuuteen ja tutkimuksen vastuullisuuteen liittyvät teemat. Aihe on puhuttanut Suomessa paljon, ja suurlähetystö on pyrkinyt järjestelmällisesti sekä pitämään yllä riskitietoisuutta, että hälventämään osin ylimitoitettujakin pelkoja. Vaikka tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön Kiinan kanssa liittyykin haasteita, myös tällä saralla yhteistyön syventämiseenkin löytyi yhä väyliä. Vuoden 2024 päätapahtumana voitaneen pitää presidentin vierailun yhteydessä toteutettua sustainability-teemaista koulutustoimijoiden verkostoitumistapahtumaa. Tapahtumassa suomalaiset ja kiinalaiset koulutussektorin toimijat toivat esiin omaa alan osaamistaan ja niille tarjoutui mahdollisuus verkostoitumiseen uusien kumppanuuksien tunnustelemiseksi. Nähtäväksi jää, näkyvätkö tapahtuman yhteydessä luodut suhteet jollakin tavalla esimerkiksi tulevien TFK-ohjelmarahoitushakujen tai Business Finlandin tarjoamien Joint Innovation Call -hakujen yhteydessä. 

Helmikuussa alkavaa käärmeen vuotta leimaa aiempia vuosia vieläkin selvemmin tietynlainen epävarmuus. Kiinan talouden horisonttiin on kasautumassa entistä enemmän mustia pilviä ja vallan vaihtuminen Washingtonissa näyttäytyy Pekingissä haasteena. Kiinan sisäpoliittinen kehitys sekä Kiinan asemoituminen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa aiheuttavat niin ikään jatkuvaa epävarmuutta. Nämä epävarmuudet tulevat väistämättä heijastumaan joko suoraan tai epäsuorasti myös Suomen ja Kiinan välisiin suhteisiin paitsi poliittis-taloudellisella tasolla, mutta myös koulutus- ja tutkimussektorilla. Toisaalta kaikki ilmassa leijuva epävarmuus ei välttämättä vaikuta suhteisiin negatiivisesti. Esimerkiksi EU:n ja Kiinan välisen tiede- teknologia- ja innovaatiotiekartan mahdollinen eteneminen voi tarjota uusiakin mahdollisuuksia yhteistyöhön, ja Yhdysvaltojen sekä Kiinan välisen tiede- ja teknologiasopimuksen uusiminen tarkoittanee, että ainakin rajatuilla aloilla suomalaistoimijat voivat jatkossakin toimia melko huoletta yhteistyössä sekä kiinalais- että amerikkalaistoimijoiden kanssa. 

Ilmassa leijuvista kysymysmerkeistä huolimatta on alkavalle vuodelle nähtävissä selviäkin askelmerkkejä. Suomi sekä Kiina juhlivat 75:ttä ja EU sekä Kiina 40:ttä diplomaattisten suhteiden juhlavuotta, joiden puitteissa suurlähetystö tulee järjestämään erilaisia koulutus- ja tiedeaiheisia tapahtumia. Presidentin vierailun yhteydessä allekirjoitetun MoU:n avittamana ammattikorkeakoulujen toiminnan edesauttaminen niin koko Kiina-verkoston kuin yksittäisten ammattikorkeakoulujenkin tasolla tullee olemaan viime vuoden tapaan korkealla suurlähetystön agendalla. Ammatillisen korkeakoulutuksen ohella suurlähetystö pyrkii myös selvittämään muita Kiinan koulutuspolitiikan painopisteitä, joissa suomalaistoimijat voisivat olla paremmin mukana. Esimerkiksi elinikäisen oppimisen ja aikuiskoulutuksen uudistukset ovat Kiinassa nouseva teema, joihin Suomelta voisi löytyä paljon annettavaa. Teemoista monet ovat sellaisia, joiden tunnistamisessa suomalaisilla korkeakoulutoimijoilla on ollut keskeinen rooli. Toivomme että jatkossakin yhteydenpito ja ajatustenvaihto korkeakoulujen ja suurlähetystön välillä toimii yhtä saumattomasti molempiin suuntiin. Vielä täysin ajatuksen tasolla olevana suunnitelmanamme on järjestää kuluvan vuoden loppupuolella nimenomaisesti elinikäiseen oppimiseen liittyvä tapahtuma suomalais- ja kiinalaistoimijoiden tuomiseksi yhteen.

Ideatasoa pidemmälle ehtineistä suunnitelmista merkittävin tällä hetkellä työn alla oleva yksittäinen tapahtuma on toukokuussa järjestettävä suomalaisten ja kiinalaisten koulutusalan toimijoiden liikunta-aiheinen yhteistapahtuma, jossa niin yliopisto- kuin koulutusbisnestoimijatkin voivat saman pöydän ääressä pohtia uusia mahdollisuuksia liikunta- ja urheilualan korkeakouluyhteistyöhön niin opiskelijaliikkuvuuden, yhteistutkintojen, tutkimusyhteistyön kuin liiketaloudenkin saralla. Toivomme suurlähetystössä, että toimijat Suomessa aktivoituvat suurlähetystön suuntaan tapahtuman suunnittelemiseksi ja sanan levittämiseksi Suomen päässä. 

Muitakin pienempiä tapahtumia on suunnitteilla tai harkinnassa. Pekingistä käsin nk. jalkamaana hoidettavassa Mongoliassa tullaan mahdollisesti keväällä järjestämään EU-maiden yhteinen koulutusaiheinen tapahtuma. Suurlähetystö pyrkii parhaillaan kartoittamaan suomalaisten korkeakoulujen mahdollista kiinnostusta panostaa opiskelijahoukutteluun maassa. Potentiaali ei ole erityisen suuri, mutta selvää on, että nykyistä enemmän opiskelijoita voitaisiin Suomeen Mongoliasta saada. Toivomme, että korkeakoulut ovat aktiivisesti yhteydessä suurlähetystöön Mongoliaan liittyen, jotta meille syntyy selkeä kuva siitä, missä määrin toimintaan maassa kannattaa panostaa. Lisäksi suurlähetystö tulee aiempien vuosien tapaan järjestämään suomalaisesta korkeakoulusta opiskelupaikan saaneille kiinalaisnuorille tapahtumia sekä pyrkii kehittämään niin alumniverkoston kuin suomalaisen tutkijadiasporankin sitouttamista suurlähetystön toimintaan. Jatkamme myös aktiivista viestintää Suomen päässä, jotta suomalaisilla koulutus- ja tutkimussektorin toimijoilla on ajantasainen ja tarkka kuva Kiinan koulutus- ja tutkimussektorin kehityskuluista, mahdollisuuksista sekä riskeistä. Tässäkin toivomme korkeakoulutoimijoilta aktiivisuutta, jotta voimme keskittyä parhaamme mukaan kaikkein oleellisimpiin kysymyksiin, joissa korkeakoulut tarvitsevat apua ja tukea. 

Teksti ja kuva: Olli Suominen
Presidentti Stubb kävi virallisella valtiovierailulla lokakuussa 2024.