Artikkelit

Kalifornian yhteistyömahdollisuudet houkuttavat alueelle kansainvälisiä toimijoita

23.04.2025

Kalifornian yhteistyömahdollisuudet houkuttavat alueelle kansainvälisiä toimijoita

Kalifornian mahdollisuudet houkuttavat alueelle paljon kansainvälisiä toimijoita. Huippuyliopistot, innovaatio- ja startup toiminta sekä teknologiakeskittymät tarjoavat paljon potentiaalia yhteistyölle. Akateemisen ja yritysmaailman kollaboraatio on erityisen vilkasta ja rajapinta näiden kahden maailman välillä häilyvä. Kalifornian dynaaminen innovaatio- ja startup-ekosysteemi näkyykin myös paikallisten konsulaattien fokusalueissa ja tiettyjen yhteistyöalojen samankaltaiset tavoitteet korostuvat maasta riippumatta. Akateemisesta näkökulmasta Yhdysvaltojen länsirannikon ja Euroopan maiden yliopistojen välinen yhteistyö on ollut jo pitkään tärkeässä asemassa ja se keskittyy erilaisiin globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja terveyteen. Usein tätä yhteistyötä tehdään suorien tutkijakontaktien kautta, mutta myös konsulaattien asiantuntijat toimivat alueella välikätenä uusien yhteistyömahdollisuuksien kartoittamisessa ja edistämisessä.

Tiede- ja innovaatioyhteistyötä edistetään erityisesti Piilaakson alueella

Monet Euroopan maat ovat investoineet paljon Yhdysvaltojen länsirannikkoon ja perustaneet toimipisteitä esimerkiksi innovaatiotoimintaan liittyen alueen tärkeisiin teknologiakeskuksiin. Vahva yrittäjähenkisyys ja alueen tarjoamat mahdollisuudet tutkimustoiminnan kaupallistamiselle ovat kannustaneet näihin satsauksiin ja se näkyy erityisesti Piilaaksossa. Transatlanttista yhteistyötä on lisätty myös erilaisten kansainvälisten aloitteiden, verkkotapahtumien ja kumppanuuksien kautta eri tutkimuslaitosten ja valtioiden tieteellisten virastojen välillä. EU tasolla, Euroopan innovaationeuvosto on ollut myös osaltaan edistämässä yhteistyötä innovaatiotoiminnassa ja teknologiasektoreilla Yhdysvaltojen länsirannikon suuntaan. 

Kiinnostus yhteistyöhön eri sektoreilla näkyy Kaliforniassa myös huomattavana määränä eri maiden konsulaatteja: San Franciscon alueella näitä on 38, San Diegossa 24 ja Los Angelesissa peräti 61. Lisäksi alueella toimii lukuisa määrä eri maiden kunniakonsuleita. Los Angelesin alueella on koko maailman mittakaavalla kolmanneksi suurin määrä konsulaatteja, heti New Yorkin ja Hongkongin jälkeen. Vaikka Los Angelesissa onkin mittava määrä konsulaatteja, ei näissä konsulaateissa kuitenkaan ole juurikaan pelkästään tieteeseen keskittyneitä neuvonantajia vaan suurin osa neuvonantajista on keskittynyt kaupalliseen puoleen ja tiede saattaa kuulua osana heidän vastuualueeseensa. Alueella korostuvat uudet teknologiat ja niiden asiantuntijoita löytyy suuresta osaa konsulaatteja osana kaupallisia palveluita. San Franciscon alueella sen sijaan tieteeseen, innovaatiotoimintaa ja uusiin teknologioihin keskittyviä asiantuntijoita tuntuu olevan eri mailla suhteellisesti enemmän kuin esimerkiksi LA:n alueella.  

Verrokkimaiden toimia Los Angelesin alueella

Ranskan pääkonsulaatti - Ranskassa Yhdysvaltojen suurlähetystössä (Washington DC) ja eri konsulaateissa (San Francisco, Los Angeles, Chicago, Boston, Houston, Atlanta) toimii pelkästään tieteellisissä tehtävissä n. 20 henkilöä. Lisäksi Ranskalla on erikseen korkeakoulutoimintaan liittyviä asiantuntijoita vähintään saman verran. Kussakin konsulipiirissä toimii aina kahden tiedeasiantuntijan (Science Attache) ryhmä, varsinainen tiedeneuvonantaja ja varaedustaja. Tieteen asiantuntijat ovat Ranskan edustustoissa keskittyneet aina tiettyihin teemoihin, esimerkiksi Los Angelesin asiantuntijat ovat biotieteiden ja lääketieteen asiantuntijoita ja vastaavat tästä sektorista koko maassa. Muuten heidän alueensa muiden tieteiden alojen osalta rajoittuu ainoastaan tähän Los Angelesin alueeseen. Ranskan tiedeneuvonantajien pääasiallinen tehtävä on toimia välikätenä paikallisten ja ranskalaisten akateemisten instituuttien välillä ja antaa tukea esimerkiksi delegaatiovierailuille. Lisäksi he tukevat ranskalaisia startup yrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille pääsyssä, erityisesti uusien teknologioiden sektorilla. Lisäksi yhteistyötä edistetään erilaisten tapahtumien kautta, jossa pyritään tiivistämään ranskalaisten tutkijoiden kontakteja paikalliseen verkostoon. Ranskan tiedeneuvonantajat tekevät tiivistä yhteistyötä suoraan oman maansa tutkimuslaitosten kanssa, jotta oikea fokus toiminnoille löytyy. Lisäksi he edistävät myös monia suurlähetystön tukemia liikkuvuusohjelmia. 

Liettuan konsulaatti - Liettualla ei ole Los Angelesin konsulaatissa tiedeasiantuntijaa, vaan tiedeasiat kuuluvat konsulaatin tontille yhdessä muiden edistettävien yhteistyöalojen lisäksi. Yhdysvaltojen ja Liettuan välinen tieteellinen yhteistyö perustuu ensisijaisesti erilaisiin kahdenvälisiin sopimuksiin tai yhteisiin aloitteisiin liettualaisten yliopistojen ja oppilaitosten ja niiden yhdysvaltalaisten vastinparien välillä. Yhteistyön muodot ja alueet vaihtelevat eri sektoreittain – osa yhteistyöstä tapahtuu instituutiotasolla, osa yksittäisten tutkijoiden tasolla ilman sopimuksia. Kalifornian alueella Liettualla on vuodesta 2014 lähtien osallistunut NASA:n kansainväliseen opiskelijaharjoitteluohjelmaan, sen jälkeen kun Liettua ja Yhdysvallat allekirjoitti tästä kahdenvälisen sopimuksen. Vuoden 2025 alusta alkaen liettualaiset organisaatiot tulevat isännöimään kesäharjoittelua Stanfordin yliopiston opiskelijoille. Vastavuoroisesti Stanford isännöi myös liettualaisia opiskelijoita erilaisissa ohjelmissa. Tieteellistä yhteistyötä tutkijat tekevät konsulaatin mukaan erityisesti erilaisten globaalien ongelmien parissa kuten uusiutuva energia, kansainväliset suhteet, yhteiskuntatieteet, fotoniikka, bioteknologia ja lääketiede. Liettualla on yhteistyösopimuksia länsirannikolla UCLA:n, UC Berkeleyn, USC:n, Washingtonin yliopiston ja muutaman muun tutkimuslaitoksen kanssa, liittyen mm. innovaatiotoimintaan ja yritysjohtamiseen. Konsulaatin työhön kuuluu lähinnä siltojen rakentaminen ja kahdenvälisten kumppanuuksien edesauttaminen. 

Pohjoismaista yhteistyötä Kaliforniassa

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jolla on konsulaatti Los Angelesissa. Muut Pohjoismaat ovat keskittyneet San Franciscon alueelle, mutta niillä on kunniakonsulitoimintaa myös Los Angelesissa. LA:ssa myös Suomen pääkonsulaatti sekä Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin kunniakonsulaatit toimivat samoissa tiloissa. Tämä luo merkittäviä mahdollisuuksia myös
tiivistää pohjoismaista yhteistyötä erityisesti Los Angelesin alueella. Pohjoisempana, Piilaakson alueella taas Nordic Innovation House on luonut ainutlaatuiset puitteet pohjoismaiselle yhteistyölle. Nordic Innovation House tukee pohjoismaista yrittäjyyttä ja pääsyä USA:n markkinoille. Lisäksi sieltä löytyy mm REACH-inkubaattoriohjelma, joka tukee erityisesti pohjoismaisia, tutkimukseen perustuvia teknologiaprojekteja ja spin-outteja, joilla kansainvälisiä tavoitteita ja myös potentiaalia kansainväliseen läpimurtoon. 

Tanskan konsulaatti San Franciscossa – Tanska tarjoaa alueella palveluja sekä yrityksille että eri sidosryhmille, mutta korostaa myös palvelujaan tutkimus- ja oppilaitoksille. Tanska satsaa erityisen paljon innovaatiotoiminnan edistämiseen ja sillä on Piilaaksossa Innovation Center Denmark:n toimipiste. Innovation Center Denmark auttaa tanskalaisia innovaattoreita ja yrittäjiä pääsemään markkinoille ja laajentamaan liiketoimintaansa Piilaakson alueella. Erityisesti satsataan uusiin teknologioihin. Lisäksi autetaan Tanskan ja Kalifornian johtavien tutkimuslaitosten tutkimusyhteistyötä sekä yrittäjyyteen liittyvän koulutuksen edistämistä. Tätä varten on Tanskalla erillisiä apurahaohjelmia. Tällä hetkellä Tanskalla on Piilaakson alueella 10 henkilöä osallisena tutkimus- ja innovaatioasioiden hoidossa. Keskus johdetaan yhteisvoimin Tanskan ulkoministeriön ja korkeakoulu- ja tiedeministeriön toimesta. 

Tulevaisuuden näkymät

Trumpin kauden aikana tulleet muutokset herättävät myös kysymyksiä kansainvälisestä yhteistyöstä - mitä voidaan ja mitä kannattaa tehdä tulevaisuudessa. Opiskelijavaihtoihin ja kansainvälisten opiskelijoiden tilanteeseen liittyvät asiat ja kysymykset työllistävät kuuleman mukaan osaa konsulaateista todella paljon tällä hetkellä ja epävarmuutta on paljon. Vaikka korkeakouluihin kohdistuneita negatiivisia päätöksiä satelee, ei se näytä vielä vaikuttavan ainakaan innokkuuteen tutkimusyhteistyössä. Päin vastoin, paikalliset ovat ehkä jopa vielä enemmän kiinnostuneita tiivistämään nykyisessä tilanteessa yhteistyötä kansainvälisien partnereiden kanssa. Tämä on myös ehkä yksi tapa selviytyä tutkimukseen kohdistuvista leikkauksista. Kuinka nykyisen hallinnon linjaukset muokkaavat kansainvälisten toimijoiden tavoitteita alueella, riippuu varmasti paljolti Yhdysvaltain tulevista toimista ja periaatteista, joiden pohjalta tiedeyhteistyötä voidaan lähteä edistämään. Monet keskittyvät nyt selvästi enemmän alueelliseen ja tutkimuslaitosten väliseen yhteistyöhön. 

Teksti ja kuva: Sari Tojkander, TFK-erityisasiantuntija Los Angeles

Lähteitä: 
https://www.sandiego.gov/iab/resources 
https://www.laconsularcorps.com/
https://www.sfconsularcorps.org/ 
https://france-science.com/
https://icdk.dk/our-locations/silicon-valley 
https://www.nordicinnovationhouse.com/ 
https://www.nordicinnovationhouse.com/siliconvalley/sv-programs/reach 

Mainitut konsulaatit (Ranska, Liettua, Tanska) on haastateltu erikseen