Artikkelit
18.12.2024
Yhdysvallat ja kansainvälinen opiskelu
Yhdysvallat on edelleen yksi suosituimmista maista kansainvälisille opiskelijoille ja se on säilyttänyt houkuttelevuutensa niin perus- kuin jatkotutkintojen tasolla. Lukuvuonna 2023–2024 Yhdysvalloissa opiskeli kaikkien aikojen ennätysmäärä kansainvälisiä opiskelijoita, 1,1 miljoonaa, mikä tarkoittaa seitsemän prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansainväliset opiskelijat muodostivat kuusi prosenttia kaikista Yhdysvaltojen korkeakouluopiskelijoista, ja heidän taloudellinenkin vaikutuksensa oli merkittävä, sillä opiskelijat tukivat Yhdysvaltain taloutta yli 50 miljardilla dollarilla.
Intia ja Kiina opiskelijoiden lähettäjämaiden kärjessä
Intia on noussut suurimmaksi kansainvälisten opiskelijoiden lähettäjämaaksi ensimmäisen kerran vuoden 2009 jälkeen. Lukuvuonna 2023–2024 Intia lähetti 331 602 opiskelijaa Yhdysvaltoihin, mikä oli 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvu oli erityisesti suurta jatkotutkinto-opiskelijoiden (196 567 opiskelijaa, +19 %) ja Optional Practical Training (OPT)-ohjelmaan osallistuvien opiskelijoiden (97 556 opiskelijaa, +41 %) ryhmissä. OPT-ohjelma myöntää vuodeksi työviisumin Yhdysvalloissa F-1-viisumilla opiskelleelle, kun opiskelija jää työskentelemään pääaineensa parissa maahan. Intian lisäksi myös Kiina pysyi edelleen poikkeuksellisen aktiivisena lähettäjämaana, vaikka kiinalaisten opiskelijoiden määrä laski neljä prosenttia ja oli 277 398 opiskelijaa. Yhdessä Intia ja Kiina lähettivät yli puolet kaikista Yhdysvaltoihin saapuvista kansainvälisistä opiskelijoista.
Monet muutkin maat, kuten Bangladesh, Kolumbia, Ghana, Italia, Nepal, Pakistan ja Espanja selvästi kasvattivat osuuttaan opiskelijavirroissa. Saharan eteläpuoleisen Afrikan opiskelijamäärät kasvoivat 13 prosenttia vuonna 2023–2024, mikä tekee alueesta nopeimmin kasvavan lähettäjäalueen. Tämä kasvu oli jatkumoa edellisen vuoden 18 prosentin kasvuun.
Kasvua jatkotutkinto-opiskelijoissa ja STEM-aloilla
Yhdysvalloissa nelivuotista bachelor-tutkintoa suorittavat luokitellaan perustutkinto-opiskelijoiksi (undergraduate student) ja maisterin ja tohtorin tutkintoja suorittavat jatkotutkinto-opiskelijoiksi (graduate student). Yli puoli miljoonaa kansainvälistä opiskelijaa opiskeli Yhdysvalloissa lukuvuonna 2023–2024 jatkotutkintoja varten. (502 291). Määrä kasvoi kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli kaikkien aikojen ennätys. Lisäksi kansainvälisten opiskelijoiden määrä Yhdysvalloissa OPT-ohjelmassa kasvoi merkittävästi ja oli 242 782 opiskelijaa, jossa on 22 prosentin kasvu edellisvuodesta.
Erityisesti STEM-aloilla (tiede, teknologia, insinööritieteet ja matematiikka) opiskelevien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut. Yli puolet kansainvälisistä opiskelijoista Yhdysvalloissa (56 %) opiskeli näillä aloilla. Yksi neljästä (25 %) opiskeli matematiikkaa ja tietojenkäsittelytiedettä. Lähes yksi viidestä (19 %) opiskeli insinööritieteitä. Nämä luvut kertovat Yhdysvaltojen houkuttelevuudesta erityisesti teknologian ja tieteiden kouluttajana.
Kansainvälisten kandidaattiopiskelijoiden ja uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrät sen sijaan eivät juurikaan muuttuneet edellisvuodesta. Kandidaattiopiskelijoita oli 342 875, noin prosentti vähemmän kuin viime lukuvuonna. Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä 2023–2024 oli taas 298 705 kaikissa ohjelmissa, mikä oli 182 opiskelijaa enemmän kuin edellisenä vuonna.
Yhdysvaltalaiset opiskelijat suuntaavat Etelä-Eurooppaan
Yhdysvallat on houkutteleva kohde kansainvälisille opiskelijoille, mutta myös yhdysvaltalaiset opiskelijat suuntaavat aktiivisesti ulkomaille opintojensa aikana. Lukuvuonna 2022–2023 yhteensä 280 716 Yhdysvaltain opiskelijaa suoritti opintoja ulkomailla, mikä oli 49 prosenttia enemmän kuin tätä edeltäneenä lukuvuotena. Lähtevissä opiskelijoissa tilastoitu lukuvuosi 2022–2023 on ensimmäinen pandemian jälkeen, sillä lukuvuodesta 2023–¬2024 ei ole vielä Yhdysvaltojen viranomaisilta lukuja saatavilla.
Yhdysvaltalaisten opiskelijoiden suosituimmat kohteet olivat Etelä-Euroopan maat, erityisesti Italia, Espanja ja Ranska, jotka yhdessä Iso-Britannian kanssa vetivät lähes puolet kaikista Yhdysvaltain vaihto-opiskelijoista (45 %). Myös Australia ja Uusi-Seelanti palasivat Yhdysvaltain opiskelijoiden suosituimpien kohteiden joukkoon. Seitsemän maata saavutti ennätykselliset yhdysvaltalaisten opiskelijoiden määrät vuonna 2022–2023: Tanska, Kreikka, Italia, Japani, Singapore, Etelä-Korea ja Sveitsi.
Pääasiassa yhdysvaltalaiset opiskelijat ulkomailla opiskelivat kauppatieteitä (21%) ja yhteiskuntatieteitä (18%). Muille aloille opiskelijat jakautuivat tasaisemmin, eikä yhdenkään ryhmän osuus ylittänyt 10 prosenttia.
Trumpin mahdollinen vaikutus opiskelijaliikkuvuuteen
Donald Trumpin paluu Yhdysvaltain presidentiksi voi vaikuttaa opiskelijaliikkuvuuteen tulevaisuudessa. Trumpin kriittinen suhtautuminen yliopistoihin ja niiden ”woke”-kulttuuriin sekä hänen pyrkimyksensä vähentää maahanmuuttoa voivat kaventaa kansainvälisiä opiskelijavirtoja. Kampanjassaan Trump on muun muassa luvannut lakkauttaa Yhdysvaltojen opetusministeriön ja puuttua yliopistokampuksilla esiintyvään ideologiseen puolueellisuuteen. Hänen politiikkansa voi vähentää kansainvälisten opiskelijoiden kiinnostusta Yhdysvaltoihin, jos he kokevat, ettei maassa ole enää tarjolla riittävästi työmahdollisuuksia valmistumisen jälkeen. On todennäköistä, että Trumpin toimet kohdistuvat joihinkin maihin tai alueisiin toisia enemmän.
Yhdysvaltojen ja Suomen välinen opiskelijaliikkuvuus
Vuonna 2023 Suomesta Yhdysvaltoihin suuntautui 249 opetus- ja tutkimushenkilökunnan liikkuvuusjaksoa. Luvussa oli merkittävää kasvua verrattuna vuoteen 2022, jolloin vastaava luku oli 195. Liikkuvuusjaksoja Yhdysvalloista Suomeen oli huomattavasti vähemmän, yhteensä 64, mikä kuitenkin oli edellisvuotta enemmän.
Vuonna 2023 yhteensä 174 suomalaisopiskelijaa suuntasi Yhdysvaltoihin, mikä oli noin kolme prosenttia kaikista lähtevistä opiskelijoista. Verrattuna vuoteen 2022, jolloin 180 opiskelijaa lähti kohti Yhdysvaltoja, laski maan osuus hieman. Yhteensä suomalaisia opiskeli vuonna 2023 Yhdysvalloissa 518. Vertailukohteena ruotsalaisia opiskeli noin 3000. Saapuvien opiskelijoiden osalta taas Suomeen saapui 114 opiskelijaa Yhdysvalloista, mikä oli noin kaksi prosenttia kaikista saapuvista opiskelijoista. Vuonna 2022 vastaava osuus oli 1,5 prosenttia. Kokonaisuudessaan vuonna 2021-2022 yhdysvaltalaisia opiskeli 436 Suomessa (2023 luku ei ole saatavilla). Vertailunkohteena Ruotsissa opiskeli 2021-2022 noin 1700 yhdysvaltalaista opiskelijaa. Yllämainitut tilastot osoittavat, ettei Suomen ja Yhdysvaltojen välinen opiskelijaliikkuvuus ole määrällisesti kovinkaan merkittävää.
Suomalaisten heikentynyt kiinnostus lähteä ulkomaille opiskelemaan
Kontekstoidakseen Suomen ja Yhdysvaltojen välisen opiskelijaliikkuvuuden kapeuden, on hyvä huomioida, että ulkomailla opiskelu on ylipäätänsä menettänyt suosiotaan Suomessa viime vuosina. Suomessa kiinnostus lähteä ulkomaille opiskelemaan kääntyi laskuun jo ennen koronapandemiaa. Vuosina 2016–2019 ammattikorkeakoulujen liikkuvuusluvut laskivat 33 prosenttia, kun taas yliopistoissa lasku oli maltillisempi, 16 prosenttia. Koko korkeakoulusektorilla tälle ajalle lasku oli noin 25 prosenttia.
Pandemian jälkeen luvut ovat pysyneet vaatimattomina. Vuonna 2019 ammattikorkeakouluista valmistuneista 22,5 prosenttia oli osallistunut ulkomaanjaksolle, mutta vuonna 2022 tämä luku oli pudonnut 9,6 prosenttiin. Yliopistoissa opiskelijaliikkuvuus oli ammattikorkeakouluja vähäisempää. Alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista 17,4 prosenttia oli osallistunut ulkomaanjaksolle vuonna 2019, mutta vastaava osuus oli vuonna 2022 vain 7,4 prosenttia. Ylemmän tutkinnon suorittaneista osuus oli 13,4 prosenttia vuonna 2019 ja 8,3 prosenttia vuonna 2022. EU:n asettamasta yhteisestä 25 prosentin liikkuvuustavoitteesta ollaan edelleen huomattavasti jäljessä. Vuonna 2023 suomalaiset korkeakouluopiskelijat suorittivat yli 10 000 liikkuvuusjaksoa ulkomailla.
Yhteenveto
Yhdysvallat säilyttää edelleen asemansa yhtenä maailman houkuttelevimmista kohteista kansainvälisille opiskelijoille, erityisesti Intian ja Kiinan opiskelijavirtojen ansiosta. Kansainvälisten opiskelijoiden määrä Yhdysvalloissa kasvaa jatkuvasti erityisesti STEM-aloilla ja jatkotutkinto-opiskelijoiden keskuudessa. Samalla Yhdysvaltain opiskelijat pääasiassa suuntaavat Etelä-Eurooppaan, erityisesti Italiaan, Espanjaan ja Ranskaan. Suomalaisten opiskelijoiden kiinnostus ulkomailla opiskelua kohtaan on vähentynyt ja Yhdysvaltojen ja Suomen välinen opiskelijaliikenne on vähäistä.
Donald Trumpin paluu presidentiksi ja hänen kriittinen suhtautumisensa yliopistoihin ja maahanmuuttoon voivat vaikuttaa opiskelijoiden maahantulon edellytyksiin ja ilmapiiriin, jonka he kohtaavat Yhdysvalloissa. Useissa yhdysvaltalaisissa yliopistoissa ollaankin huolestuneita maan vetovoimasta opiskelukohteena ja ulkomaisten opiskelijoiden käytännön opiskelumahdollisuuksista. Vaikutusten laajuus on vielä epävarma, mutta ne voivat tulevaisuudessa muokata kansainvälisiä opiskelijavirtoja Yhdysvaltojen ja muiden globaalisti houkuttelevien keskusten välillä.
Tärkeimmät tilastolähteet: Vipunen.fi ja Opendoorsdata.org
Teksti: Erdal Fere, TFK-harjoittelija, Washington DC
Kuva: Petri Koikkalainen, TFK-erityisasiantuntija, Washington DC:n alueella toimii peräti 19 collegea ja yliopistoa. University of the District of Columbia on DC:n suurin julkinen yliopisto ja American University yksi tunnetuimmista yksityisistä tutkimusyliopistoista.