Artikkelit

Yhdysvaltojen länsirannikolla houkuttavat monen alan huippututkimus ja innovaatiotoiminnan mahdollisuudet

22.01.2025

Yhdysvaltojen länsirannikolla houkuttavat monen alan huippututkimus ja innovaatiotoiminnan mahdollisuudet

Kaliforniassa on joitain maailman parhaimmista yliopistoista, mikä luonnollisesti tekee alueesta houkuttavan yhteistyön kannalta. Kalifornian huippuyliopistot, kuten Stanford, UC Berkeley, Caltech, UCLA ja USC, tekevät uraauurtavaa tutkimusta, onnistuvat haalimaan eniten kansallista tutkimusrahoitusta ja panostavat huomattavasti innovaatio- ja startup toimintaan. Nämä yliopistot ovat kasvattaneet lukuisia Nobelisteja ja ne tuottavat valtavia määriä patentteja. Kaiken kaikkiaan alueelta löytyy yli 700 korkeakoulua, joissa on varmasti yhteistyömahdollisuuksia joka lähtöön. Kyselyjä alueen yhteistyömahdollisuuksista tuleekin konsulaattiin tasaiseen tahtiin.

Kalifornian osavaltio on ollut kaikista USA:n osavaltioista edistyksellisin vihreässä siirtymässä ja tämä näkyy myös tieteessä. Osavaltiossa on kymmeniä korkeakouluja ja erillisiä tutkimusinstituutteja, joissa tehdään korkeatasoista tiedettä ilmastonmuutoksen, -mallinnuksen ja ilmakehätieteiden sekä puhtaan energian parissa. Näiden tutkimuslaitosten ja –ohjelmien yhteyksissä toimii usein innovaatioinkubaattoreita, joilla pyritään tuotteistamaan alan keksinnöt nopeasti yhteiskunnan käyttöön.

Viime toukokuussa järjestimme aiheeseen liittyvän, ilmasto- ja ilmakehätutkijoille suunnatun kierroksen Los Angelesin alueella uusien tutkimusyhteistyömahdollisuuksien kartoittamiseksi. Suomesta edustettuina olivat Helsingin Yliopisto/INAR, Institute of Atmospheric and Earth System Research, FMI - Ilmatieteenlaitos, LUT-yliopisto ja CSC - Tieteen Tietotekniikan keskus. Useampipäiväisen tutustumiskierroksen aikana pääsimme vierailemaan University of California Riversiden, Center for Environmental Research and Technology:ssa (CE-CERT, https://www.cert.ucr.edu/), University of Southern California:n Earth Science puolella (https://dornsife.usc.edu/earth/ ), NASA Jet Propulsion Laboratoryssa (https://www.jpl.nasa.gov/ ), California Institute of Technology:n Resnick Sustainability Instituutissa (https://resnick.caltech.edu/ ) ja California State Los Angelesin (https://www.calstatela.edu/about) Environmental Engineergin puolella. Lisäksi tutustuttiin alan startup toimintaan Miticon (https://www.mitico.tech/ ) vierailun kautta. Ilmastoteeman ja siihen liittyvän yhteistyön kasvattamista on tarkoitus jatkaa vuoden 2025 aikana mm. webinaarien kautta. Kiinnostusta yhteistyön tiivistämiseen on osoitettu monesta paikallisesta tutkimuslaitoksesta myös Pohjois-Kalifornian suunnalta, jossa on vielä useampi ilmasto-ilmakehätutkimusta tekevä tutkimuslaitos koluamatta. Lisäksi mm. LUMI supertietokoneen tarjoamat mahdollisuudet tällä dataintensiivisellä alalla houkuttavat paikallisia. 

Luonnontieteet, lääketiede ja terveysteknologia korostuvat myös Kalifornian alueella. Nämä sektorit vaikuttavat myös huomattavasti osavaltion talouteen. Kalifornian yliopistot ja tutkimusinstituutit panostavat todella paljon alan ”tutkimuksesta tuotteeksi”-toimintaan ja saavat osavaltioista määrällisesti eniten National Institutes of Health:n, NIH:n rahoitusta toimintaansa. Vuonna 2023 rahoitus oli yht 5,31 miljardia (vertaa toisena tulevaan Massachusetts 3,5 miljardia). Pelkästään Los Angelesin metropolin alue on täynnä alan huippuosaamista ja se on nopeasti kasvava lääketieteellisen- ja terveysteknologian keskus, jossa tutkimuslaitokset, sairaalat ja yritykset muodostavat toimivan yhteistyöverkoston.

Alueen vahva biotieteiden sektori tukee myös Health/MedTech-puolen tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Lähialueellani terveyspuolen huippututkimusta tehdään mm. UCLA:ssa (University of California Los Angeles; https://medschool.ucla.edu/research & https://www.uclahealth.org/departments/medicine/ internal-medicine/research ) ja sen alueella sijaitsevassa California NanoSystems Institute:ssa, CNSI:ssa (https://cnsi.ucla.edu/ ) sekä USC:ssa (University of Southern California, https://michelson.usc.edu/ & https://www.keckmedicine.org/). Alueella toimii myö suuri määrä innovaatio-ja startup-toimintaa tukevia hautomoja – ja kiihdyttämöjä (yli 100), esimerkiksi UCLA:n johtama Biodesignkeskus, joka keskittyy MedTechiin ja Digi Healthiin, CNSI:n Magnify (https://magnify.cnsi.ucla.edu/ ) sekä Techstars, Larta Institute ja Cedars-Sinai. Lisäksi Silicon Beachin kampusalue on kasvava myös HealthTechin osalta (https://cbc.ict.usc.edu/). Alueen merkitys nähdään myös Suomessa ja se näkyy kyselyjen määrässä sekä tänne suuntautuneissa yksittäisissä ”opintomatkoissa”. Näihin on ollut myös ilo osallistua ja kasvattaa suomalaisten tuntemusta alueen mahdollisuuksista. Yhteistyötä ja suomalaisten mahdollisuuksia alueella on pyritty myös parantamaan verkostoitumistilaisuuksin ja lokakuussa 2024 järjestimme health/biotech-teemaisen verkostoitumistilaisuuden suomalaisille ja paikallisille toimijoille. Suomalainen terveyspuolen osaaminen onkin herättänyt täällä paljon kiinnostusta ja mahdollisuuksia monenlaisiin yhteistyökuvioihin kannattaisi kartoittaa yhä enemmän myös USA:n suunnalta.

Colorado
Myös Coloradon osavaltio on ollut yksi fokusalueista. Coloradon suuntaan on ollut jo pitkään ilmakehätutkimuksen saralla yhteistyötä ja yhteistyöpotentiaalia kartoitettiin myös muilta aloilta huhtikuun 2024 vierailulla. Vierailukohteina tuolloin olivat University of Colorado, CU, https://www.cu.edu/, johon kuuluu yhteensä 4 eri kampusta, CU Denver, CU Boulder, CU Colorado Springs ja CU Anschutz. Lisäksi vierailtiin Colorado School of Minesissa, https://www.mines.edu/  ja University of Denverissa, DU, https://www.du.edu/. Potentiaalisista tutkimusyhteistyöteemoista esiin tuli aiemman ilmakehä/ilmastotutkimuksen lisäksi biotalous, kaivosala, kvantti, fotoniikka ja lääketieteellinen tutkimus. CU Boulderissa esitteltiin  Colorado Wyoming Climate Resilience Engine-ohjelmaa, (https://new.nsf.gov/funding/initiatives/regional-innovation-engines/portfolio/colorado-wyoming-climate-resilience-engine)  sekä Climate Innovation Collaboratory-ohjelmaa (https://www.colorado.edu/researchinnovation/climate-innovation-collaboratory-cic), jotka voivat avata ehkä myös yhteistyömahdollisuuksia tulevaisuudessa. Coloradossa on myös lukuisia mahdollisuuksia opiskelijavaihtoja ajatellen ja räätälöidyt, tietyn teeman ympärille rakennetut vaihto-ohjelmat kiinnostavat siellä eniten.  

Kanadassa paljon potentiaalia yhteistyön kasvattamiseen
Suomella ja Kanadalla on monia yhdistäviä tekijöitä, kuten samankaltainen ilmasto, luonto ja korkealle koulutettu väestö. Yhteiset intressit näkyvät myös tutkimus- ja innovaatiopuolella ja potentiaalista yhteistyötä olisi helppo lisätä hyvinkin monella alalla, kuten cleantech /uusiutuva energia ja akkuteollisuus, biotalous, metsänhoito, arktiset teknologiat ja merenkulku, langaton tietotekniikka, terveys ja healthtech sekä älykaupunkiratkaisut. 
Helmikuussa 2024 järjestimme Korkeakoulujen johdon delegaatiomatkan Vancouverin ja Toronton alueelle. Tälle matkalle osallistui 14 suomalaisen korkeakoulun rehtorit, vararehtorit tai innovaatiojohtajat. Lisäksi matkassa oli CSC, Tieteen Tietotekniikan keskus. Matkan aikana päästiin tutustumaan Kanadan huippuyliopistojen, University of British Columbian, Simon Fraser University, University of Victorian, University of Toronton, Toronto Metropolitan Universityn sekä Yorkin yliopiston toimintaan. Yhteisiä intressejä löytyi monelta eri sektorilta, joista ehkä päällimmäisenä jäänyt mieleen Intelligent Marine research, cybersecurity, green mobility, climate ja health teemat, joiden tiimoilta on käyty jatkokeskusteluja. Mahdollisten yhteistyöprojektien toteuttamista varten järjestettiin joulukuussa 2024 myös rahoituswebinaari kanadalaisille ja suomalaisille tutkijoille. Webinaarissa käytiin läpi kaikki nykyiset rahoitusmahdollisuudet yhteisille tutkimusprojekteille. 

Kanadassa kiinnostaa myös opiskelijavaihtomahdollisuudet sekä työharjoittelu. Kanada on viime vuonna rajoittanut reilusti opiskelijaviisumien määrää, mutta muunlaisia vaihtomahdollisuuksia on tullut tämän sijaan eteen. Kanadalaisen Mitacs organisaation kanssa (https://www.mitacs.ca/) onkin ollut viime kesäkuusta lähtien keskusteluja mahdollisesta partnerishipistä liittyen kansainvälisiin harjoittelujaksoihin. Mitacs tukee vaihtoja kanadalaisiin yrityksiin ja korkeakouluihin kansainvälisistä partnerimaista. Tällä hetkellä Suomi on ainoa Pohjoismaa, jolla ei ole sopimusta Mitacsen kanssa. Toivotaan, että vaihtomahdollisuudet aukeavat siis esimerkiksi tätä kautta.

Marraskuussa 2024 Kanadan Ottawassa järjestettiin Canadian Science Policy Conference, jossa yhtenä vallitsevana teemana oli tutkimuksen turvallisuus. Selkeästi tämä on teema, jonka tiimoilta Kanada tekee myös mielellään kansainvälistä yhteistyötä ja toiveita on myös lisätä Suomen kanssa yhteistyötä tämän teeman osalta. Lisäksi konferenssissa tuli esille tekoäly ja sen tiimoilta tehtävä yhteistyö, mm tekoälyn eettisen käyttöön liittyen. Vuoden 2025 alkupuolella onkin tarkoitus kartoittaa näitä mahdollisuuksia tarkemmin. Vuoden 2025 päätavoite on kuitenkin vahvistaa tutkimusyhteistyötä korkeamman tason vierailun kautta. Tämä tammikuun lopun vierailu OKM, AKA, CSC johdon kanssa Ottawaan avaa toivottavasti uusia yhteistyön osa-alueita. Loppuvuoteen 2025 taas on tarkoitus ajoittaa Albertan provinssin korkeakoulujen tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan keskittyvä vierailu, uusien yhteistyömahdollisuuksien kartoittamiseksi. 

Alkanut vuosi 2025 Kaliforniassa    
Vuosi 2025 alkoi järkyttävissä tunnelmissa Los Angelesin maastopalojen pyyhkäistessä isoja asuinalueita mukanaan. LA:n korkeakoulut säästyivät pahimmalta tuholta, mutta vaikutus on näkynyt myös niissä henkilökunnan ja opiskelijoiden kokemien menetysten kautta. Useita tilaisuuksia on peruttu ja alkuvuosi tulee olemaan tämän takia hiljaisempi kuin yleensä. 

Kalifornian alueella alkaneen vuoden suurimpia ponnistuksia tulee olemaan maaliskuun puoliväliin sijoittuva suomalaisten korkeakoulujen johdon delegaatio. Delegaatio on OKM-vetoinen ja siihen on ilmoittautunut yli 20 korkeakoulua, tasaisesti sekä AMK:ja että yliopistoja. Matka suuntautuu sekä Los Angelesin että San Franciscon alueiden huippuyliopistoihin ja fokus tulee olemaan kalifornialaisten korkeakoulujen innovaatiotoiminnassa. Kalifornia on tunnettu tehokkaasta innovaatio-ja startup ekosysteemistään ja siitä on varmasti paljon opittavaa – myös yhteistyö suomalaisten ja paikallisten innovaatiokeskusten kanssa Kalifornian alueella olisi toivottavaa ja tähän on ollut molemminpuolista kiinnostusta.  Vuoden aikana on lisäksi odotettavissa useita yksittäisiä yliopisto- ja ammattikorkeakouluvierailuita eri TKI-teemoihin ja opiskelijahoukutteluun liittyen. Ilmasto ja terveysteemat ovat myös edelleen vahvasti läsnä. Kaiken kaikkiaan on ollut hienoa huomata, että alue kiinnostaa koko ajan enenevässä määrin ja sen lukuisat mahdollisuudet tulevat suomalaisille koko ajan tutummiksi. 


Sari Tojkander, TFK-erityisasiantuntija, Los Angeles