Artikkelit

Yritysyhteistyö on Singaporen korkeakoulujen DNA:ssa

30.08.2024

Yritysyhteistyö on Singaporen korkeakoulujen DNA:ssa

Singaporessa kaikki liittyy kaikkeen ja varsinkin talouteen. Saarivaltio on noussut innovaatioissa ja kilpailukyvyssä Aasian majakkavaltioksi, jossa yhteispeli yhteiskunnan eri sektoreiden välillä toimii saumattomasti. Ei siis ihme, että myös korkeakoulujen yritysyhteistyössä Singapore näyttää mallia tehokkailla ja toimivilla järjestelyillään.

Singaporen hallinnossa korkeakoulujen yhteistyö maineikkaiden ulkomaisten yritysten kanssa nähdään saarivaltion innovaatiojärjestelmää vahvistavana tekijänä. Kumppanuudet synnyttävät osaajakuntaa korkean teknologian aloille, minkä lisäksi ne tuovat rahoitusta korkeakouluille, työelämävalmiuksia opiskelijoille sekä yrittäjätaitoja teknologisia ratkaisujaan kaupallistaville tutkijoille.
Hallinto onkin määrätietoisesti rakentanut rahoitusohjelmia korkeakoulujen kytkemiseksi teollisuuden toimijoihin siten, että eri korkeakoulutuksen asteet ja alat tulevat huomioiduksi. Näin on pystytty tehostamaan valmistuvien opiskelijoiden työllistymistä, lisäämään työvoiman tuottavuutta sekä tukemaan maan taloudellista kasvua.

Sektoreiden välistä vuoropuhelua 

Singapore Research, Innovation and Enterprise –suunnitelma (RIE) määrittelee Singaporen tutkimusintensiiviseksi, innovatiiviseksi ja yrittäjäystävälliseksi taloudeksi. Jotta tämä voisi toteutua, tulisi lahjakkuuksien koulutuksen rakentua ja ohjautua niin, että se palvelee jatkuvasti muuttuvia osaamistarpeita teollisuuden, kaupan, rahoituksen ja palveluiden aloilla. Keskeiset ministeriöt, eli Ministry of Education (MOE) ja Ministry of Trade & Industry (MTI), monitoroivat jatkuvasti teollisuuden tarpeita niin osaajien kuin T&K-toimintaympäristönkin suhteen ja päivittävät linjauksiaan ja tukitoimiaan osaavan työvoiman kouluttamiseksi ja ylläpitämiseksi.  Ministry of Manpower (MOM) puolestaan pyrkii takaamaan osaavan työvoiman riittävyyden teollisuuden tarvitsemille aloille. 

Ministeriöt toimivat läheisesti yliopistojen kanssa edistääkseen opiskelijoiden työllistymistä ja toimeentuloa samoin kuin teollisuudelle relevanttien oppisisältöjen rakentamista. 

Yrityslaboratoriot tuovat rahaa ja osaamista yliopistoille

NRF:n (National Research Foundation) hallinnoima Corporate Laboratories (Corp Lab@University) –ohjelma tukee yritysten ja yliopistojen yhteisten T&K-laboratorioiden perustamista yliopistojen kampuksille. Tavoitteena on houkutella yrityksiä teollisuuden tarpeista nousevaan T&K-yhteistyöhön, joka hyödyntää yliopistojen osaamista ja hyödyttää yliopistoja itseään samoin kuin tutkijoita ja opiskelijoita, jotka osallistuvat hankkeisiin. Corp Lab -ohjelman tukena MoE ja muut ministeriöt myöntävät SGIS-stipendejä (Singapore-Industry Scholarship), joiden turvin rahoitetut opiskelijat voivat työskennellä Corp Labissa ja suorittaa tutkintonsa missä hyvänsä paikallisessa yliopistossa. Vastaanottaessaan stpiendin opiskelija sitoutuu työskentelemään kyseisessä yrityksessä sovitun määrän vuosia valmistumisensa jälkeen.

Näiden lisäksi Economic Development Board (EDB) hallinnoi IPP-ohjelmaa (Industrial Postgraduate Programme), joka tukee valmistumisen jälkeistä työllistymistä korkean teknologian aloille. IPP-harjoittelijat suorittavat harjoittelun T&K-hankkeissa, jotka perustuvat EDB:n, yrityksen ja yliopiston väliseen kumppanuuteen.

Yhteisiä keskuksia ja yrityslaboratorioita 

Yliopistoilla itsellään on avainrooli, kun avainsektoreiden osaamista tarjotaan yritysten hyödynnettäväksi yhteisten laboratorioiden kautta. Yliopistojen kesken vallitsee terve kilpailu houkuttelevien yhteishankkeiden saamiseksi kampuksille. National University of Singapore (NUS) ja General Electric perustivat Singapore Water Technology Centren jo vuonna 2009, kun GE sijoitti keskukseen 100 miljoonaa US-dollaria. Muita esimerkkejä NUS:n perustamista yhteislaboratorioista ovat esimerkiksi CISCO-NUS Accelerated Digital Economy Corporate Laboratory sekä Applied Materials-NUS Advanced Materials Corporate Lab, jotka molemmat ovat saaneet rahoitusta myös NRF:lta. 

NTU:lla (Nanyang Technology University) on ollut kampuksillaan Corporate Laboratory usean yrityksen kanssa (mm. Rolls-Royce, BMW Group, Lockheed Martin ja ST Engineering). Lisäksi NTU on perustanut erillisiä tutkimusinstituutteja, kuten NEWRI (Nanyang Environment and Water Research Institute) ja ERI@N (Energy Research Institute @ NTU) luodakseen strategisia kumppanuuksia niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoiden kanssa. 

Singapore Management Universityn (SMU) ja DHL:n yhteinen DHL-SMU Green Transformation Lab (GTL) kehittää kestäviä tuotanto- ja logistiikkaketjuja Aasian-Tyynenmeren alueelle. SUTD:lla (Singapore University of Technology and Design) on useita tutkimuskeskuksia ja laboratorioita työelämä- ja yritysyhteistyön edistämiseksi, esimerkiksi SUTD-MIT International Design Centre sekä Lee Kuan Yew Centre for Innovative Cities. SUTD:n ja Jurongin kaupunginosan yhdessä perustama Industrial Infrastructure Innovation (I3) Centre tuottaa kaupungin teollisen infrastruktuurin kehittämistä tukevaa tutkimustietoa ja kehityshankkeita.

Singapore Institute of Technology (SIT) Innovation Hub tarjoa ”end-to-end” innovaatioinfrastruktuurin yrityskumppaneilleen neljän eri keskuksen kautta: Design Factory, Rapid Product Innovation & Development Centre, National Additive Manufacturing Innovation Cluster sekä SIT-Polytechnic Innovation Centre of Excellence. SIT:n tarjoamia osaamisalueita ovat esimerkiksi tekoäly, AR/VR, kyberturvallisuus, ruokateknologia, IoT ja IIoT, robotiikka, autonomiset järjestelmät, ohjelmointi ja 5G.

Startup-mentorointiin satsataan

Toinen tärkeä pilari hallinnon, yritysten ja yliopistojen välisissä kumppanuuksissa on yrittäjyys. Lean Launchpad Program (LLP) auttaa tutkijoita muuttamaan kehittämiään teknologisia ratkaisuja kaupallisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Ohjelma on kehitetty Yhdysvaltojen NRF:n I-Corps ohjelman pohjalta, jota opetetaan Stanfordissa, Berkeleyssä ja Columbiassa. LLP käynnistyi vuonna 2013 NUS:n pilotoimana, ja nykyisin myös NTU, SMU ja SUTD ovat ohjelman piirissä. LLP-ohjelmaan kuuluvat tiimit voivat saada 10 000 SGD:n apurahan markkinoiden validointiin. Apurahaa rahoittavat hankkeeseen kytkeytyvät yliopistot sekä NRF.
NUS hallinnoi myös ASEAN+3 Silicon Valley Entrepreneurs –verkostoa, joka tukee molemminpuolista oppimista ja verkostoitumista Piilaakson ja Aasian yrittäjien välillä. Lisäksi NTU:lla on oma inkubointi- ja mentorointiohjelma (NUS TechLaunch), joka verkottaa opiskelijoita markkinatoimijoihin sekä kouluttaa osallistujia bisnesmallien ja asiakkuuksien suunnittelussa ja kartoituksessa. 

NTU:lla on oma yritys, NTUitive (Innovation and Enterprise Company), joka tukee paikallisen yritys- ja startup-ekosysteemin rakentumista ja innovaatioiden kaupallistamista. NTU, Enterprise Singapore (EGS) ja Sustainable Energy Association of Singapore (SEAS) ovat yhdessä perustaneet energiasiirtymään fokusoituvan keskuksen, EcoLabs Centre of Innovation for Energy @NTU (EcoLabs), joka rakentaa ja kiihdyttää syväteknologioihin perustuvia innovaatiokyvykkyyksiä vihreän siirtymän tueksi.

UOB-SMU Asian Enterprise Institute on SMU:n, UOB:n (United Overseas Bank) ja paikallisten yritysten yhteenliittymä, joka tuottaa SMU:n opiskelijoiden kokeneiden ammattilaisten ohjaamina tuottamia konsulttiprojekteja tuettuun hintaan. 

Harjoitteluohjelmat auttavat kehittämään oppisisältöjä

Singaporen korkeakoulut ovat tiiviisti kytkeytyneitä työelämään ja yrityksiin myös traditionaalisten harjoitteluohjelmien kautta. Hyvin organisoidut harjoittelupolut nähdään korkeakoulujen kilpailuvalttina – myös sitä kautta, että työelämäyhteydet huomioidaan kansainvälisissä korkeakouluvertailuissa positiivisesti. 

NUS:lla on vacation internship programme, jossa opiskelijat voivat tehdä työharjoittelua lomiensa aikana. Muilla alueen korkeakouluilla on vastaavia ohjelmia. Myös polytekniset instituutit ja Institute of Technical Education (ITE) tarjoavat harjoitteluohjelmia varmistaakseen, että niiden koulutusohjelmat vastaavat työelämän vaatimuksia. 

Korkeakoulut tukevat työllistymistä myös muilla tavoilla. Käytännössä kaikki järjestävät Career Fair –tyyppisiä tapahtumia, joissa yritykset voivat mainosta vapaita työpaikkoja opiskelijoille. Kysyttäessä kaikki alueen korkeakoulut toteavat, että ne voivat järjestää myös maakohtaisia Career Fair –tapahtumia, mikäli kyllin suuri joukko vierailevan maan yrityksiä on paikalla esittelemässä työmahdollisuuksia. Joka tapauksessa korkeakoulut ottavat mielellään vastaan yritysten työtarjoamia ja välittävät niitä opiskelijoilleen. 

Innovaatio- ja yrittäjyyskoulutusta oppisisältöihin

”Innovaatio”-sanalla on Kaakkois-Aasiassa lähes maaginen kaiku, ja magiikka liittyy kiinteästi innovaatioiden kaupallisiin mahdollisuuksiin. Innovaatiot ja yrittäjyys kulkevatkin pitkälti käsi kädessä, myös koulutussisältöjen osalta. Yliopistoilla on runsaasti erilaisia innovaatio- ja yrittäjyyskoulutusohjelmia ja suppeampia moduuleja. 

Esimerkiksi NUS:ssa on Design-Centric Programme sekä Faculty of Engineering Innovation Programme. NTU on sisällyttänyt yrittäjyysmoduulin kaikkiin perusopintoihinsa, minkä lisäksi on erillinen Renaissance Engineering Programme, johon on sisäänrakennettu sekä innovaatiot että yrittäjyys. 

SUTD on integroinut innovaatiosisältöjä suurimpaan osaan perusopintojaan. Lisäksi SUTD:llä on SUTD Technology Entrepreneurship Programme (STEP), jonka tavoitteena on kasvattaa uuden sukupolven yrittäjyysjohtajia ja innovaattoreita, joissa johtajuus, innovatiivisuus, yrittäjyys ja teknologinen ymmärrys yhdistyvät globaaliin näkökulmaan. Tähän sisältyy myös StartSomething@SUTD –ohjelma (sis. IDEATEsomething, BUILDsomething ja LAUNCHsomething), joka on kehitetty MIT:n mallin mukaan siten, että ruokitaan yrittäjyyttä kokemuksellisen oppimisen kautta.

SMU:ssa on Entrepreneurship Capstone, joka on viimeisen vuoden opiskelijoiden poikkitieteellinen yrittäjyysprojekti. SMU:ssa on tarjolla myös Master of Science in Innovation.

Malleja ja verkostoja meille?

Singaporen korkeakoulujen työelämäyhteydet tarjoavat paljon mielenkiintoista vertailukohtaa suomalaisille korkeakouluille ja yrityksille. Erityisesti startup-inkuboinnin saralla voisi olla mahdollisuuksia yhteistyöhön, niin suomalaisten korkeakoulujen kuin yritystenkin osalta. Joka tapauksessa maa tarjoaa hengästyttävää seurattavaa tässäkin asiassa, ja mielenkiintoisia malleja pohdittavaksi myös.

Mika Tirronen, Singapore

Kuva: NTU on Singaporen johtavia yliopistoja, niin akateemisesti kuin yritysyhteistyön näkökulmasta. Kuvassa tutkimuksesta vastaava vararehtori Ernst Kuipers puhumassa ilmastonmuutoksen ja terveyden kohtalonyhteydestä. Mika Tirronen.