Artikkelit

Sivistyshallinnon yhteistyöryhmät asetettiin

16.04.2025

Sivistyshallinnon yhteistyöryhmät asetettiin

Sivistyshallinnossa uudistetaan ministeriön ja virastojen yhteistyötä ja valmistelua. Tekemisiä yhteensovitetaan ministeriön ja virastojen uusissa yhteistyöryhmissä. Ensimmäiset yhteistyöryhmät on nyt nimetty ja loput aloittavat toimintansa syksyllä. Kaikkiin ryhmiin tulee sekä ministeriön että virastojen edustajia.

Sivistyshallintoon perustetaan rahoituksen yhteistyöryhmä, tulosohjauksen yhteistyöryhmä, strategisen henkilöstöpolitiikan yhteistyöryhmä, strategisen tietohallinnon ja digitalisaation yhteistyöryhmä, varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteistyöryhmä sekä tutkimuksen, ennakoinnin ja arvioinnin yhteistyöryhmä. Tarvittaessa yhteistyöryhmissä voi olla myös jaostoja, jotka osin korvaavat nykyisiä yhteistyöfoorumeita. 

Ryhmien työ käynnistyy hieman eri aikaan. Osalla jo asetetuista yhteistyöryhmistä on valmius aloittaa nopeastikin. Syksymmällä nimetään jäsenet strategisen henkilöstöpolitiikan sekä varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteistyöryhmiin. 

Avointa valmistelua ja tiedonkulkua

Tarkoituksena on vahvistaa yhteistä valmistelua sivistyshallinnossa ja varmistaa riittävän yhtenäiset toimintatavat ja ohjauksen käytännöt. Yhteistyöryhmistä säädetään maaliskuussa vahvistetussa opetus- ja kulttuuriministeriön työjärjestyksessä. 

Laajennettu toimintatapa tuo uusia menettelyjä myös ministeriön omaan toimintaan.

−  Ministeriössä on aiemmin ollut sisäisiä yhteistyöryhmiä, mutta nyt yhteistyötä laajennetaan koko sivistyshallintoon ja uusiin aiheisiin, neuvotteleva virkamies Iiris Patosalmi kertoo.  Yhteistyöryhmillä on iso merkitys sille, että pystymme paremmin katsomaan kokonaisuutta ja valmistelemaan asioita yhdessä.

 Virastoilla ja ministeriöllä on yhteistyöryhmissä käytössään sama tilannekuva ja tietoperusta. 

− Ideana on, että esimerkiksi tulosohjauksessa ja rahoituksessa ei tehdä turhaa työtä, kun taloudellinen tilanne ja realiteetit ovat kaikilla tiedossa alusta lähtien. Valmistelu on strategisempaa ja avoimempaa. Yhteiset tavoitteet tunnistetaan ja hahmotamme, miten niitä viedään eteenpäin tulossopimuksissa.

Yhteisiä linjoja ja painotuksia

Osa yhteistyöryhmistä jatkaa sivistyshallintouudistuksen valmisteluvaiheen yhteistyötä, osa ryhmistä on täysin uusia. Esimerkiksi entistä tärkeämmäksi nousseeseen varautumiseen ja valmiussuunnitteluun haetaan ammattimaista otetta läpi sivistyshallinnon.

Yhteistyö ei muuta totuttuja käytännön vastuita tai päätösvaltaa. Toiminnan strateginen luonne on nostettu joissakin yhteistyöryhmissä jo nimeen.

Strategisen henkilöstöpolitiikan ryhmässä mietitään yhteistä henkilöstöstrategiaa ja linjauksia, vaikka jatkossakin henkilöstöasiat ovat selkeästi osa virastojen omaa toimintaa. Tietohallinnossa ja digitalisaatiossa strategisella tarkastelulla haetaan yhteensopivuutta ja yhteistä priorisointia.

Ryhmien tehtävistä ja jäsenistä löydät tiedot kootusti yhteistyöryhmien asettamispäätöksessä.